Zavirite u unutrašnjost Ferhadije u Banjaluci

Vijesti 26. apr 201617:25 > 18:45
N1

U toku su posljednje pripreme za svečano otvorenje obnovljene Ferhat-pašine džamije 7. maja u Banjaluci. Političku podršku da ovaj skup prođe mirno danas je ispred Ferhadije poslao i entitetski predsjednik Milorad Dodik.

Majstori kaligrafije ispisuju posljednja slova. Unutrašnjost džamije Ferhadije, izgrađene 1579. godine, srušene 1993., nakon obnove izgledaće potpuno isto.

“Slova su urezana u kamenu, ali su bila nečitka. Onda smo dali kontrast, kažu da je bilo tako, podloga plava, slova zlatna”, kazao je Dragan Sučević, restaurator iz Beograda.

Obnovljeno je i Ferhat-pašino turbe, koje je minirano zajedno s Ferhadijom. Njegovi posmrtni ostaci iz 16. vijeka, bili su i tokom rata na ovom mjestu.

Šezdeset posto autentičnog kamena travertina pronađeno je na smetljištu i ugrađeno ponovo u ovaj kulturno-istorijski objekat.

I mihrab džamije Ferhadije, kao i svih džamija na svijetu, okrenut je ka jugoistoku, ka Meki. Ovdje će 7.maja doći vjernici da se pomole i apeluju na mir.

Već danas jasna politička podrška skupu na kojem se očekuje oko 20.000 ljudi. I to od vrha vlasti u RS.

Ćilime na poklon od predsjednika RS dobio je muftija banjalučki.

“MUP RS kao nosilac sigurnosti radi dobro svoj posao i nadamo se da će sve proteći u najboljem redu”, ističe muftija banjalučki, Osman Kozlić.

“Banjaluka i RS su zainteresovane da sam dan prođe u najboljem smislu”, dodao je Milorad Dodik.

Da sve protekne bezbjedno brinu sve policijske agencije u BiH na čelu sa MUP-om RS koji je već formirao štab za osiguranje skupa kojem će pored velikog broja vjernika prisustvovati i diplomate, regionalni političari, ali i premijer Turske Ahmet Davutoglu s kojim je Dodik ranije imao verbalnih okršaja.

“On je dobrodošao. Vjerujem da ćemo se naći u zvaničnom razgovoru. Turska je važna i velika zemlja, to treba poštovati”, tvrdi entitetski predsjednik.

Prvi pokušaj polaganja kamena temeljca za Ferhadiju 2001. godine neslavno je završio kamenovanjem vjernika i zvanica u kojem je život izgubio Murat Badić iz Cazina.

15 godina nakon, atmosfera je drugačija, kaže većina Banjalučana.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.