Nacionalizam iza incijative Studentskog parlament UNSA?

Vijesti 28. apr 201617:49 > 19:23
N1

Hoće li Studentski centar Sarajevo dobiti ime po Suadi Dilberović, sarajevskoj ratnoj žrtvi iz aprila 1992., još je nepoznanica. Ideja koju su istaknuli predstavinici Studentskog parlamenta naišla je na riječi hvale, ali i kritike onih koji smatraju da uz Suadino mora stajati i ime Olge Sučić.

Ovo je Vrbanja most. To nije samo običan sarajevski most. Sarajlijama i svima koji grad posjećuju od 1999. poznat je kao “Most Suade i Olge”, sarajevskih žrtava rata koje su na tom mjestu poginule 5. aprila ‘92. godine. Prvobitno – ‘96. bio je to “Most Suade Dilberović”, kasnije preimenovan. Danas, godinama kasnije – slična priča – predstavnici Studentskog parlementa imaju ideju da Studentski centar dobije ime po Suadi Dilberović. Predsjednik parlamenta obećava da uslovi u domovima na koji se žale studenti neće ostati u sjeni priče o imenu centra.

“Mi smo baš dugo razmišljali u Studentskom parlamentu Univerziteta u Sarajevu, čak smo i željeli da nazovemo Suada i Olga, međutim nakon nekoliko komentara kolega da je to već forsiranje i politiziranje cijele priče odlučili smo se samo za Suadu Dilberović zato što je ona bila studentica Univerziteta u Sarajevu, što je kao apsolventica bila prva žrtva student agresije na državu BiH. Pošto je to Studentski centar odabrali smo samo njeno ime što ne znači da mi imamo problem i da bude Olga jer svaka žrtva u Sarajevu podjednako boli i svaka žrtva je plaćena krvlju”, tvrdi Haris Zahiragić, predsjednik Studentskog parlamenta UNSA (SPUS).

“Ja smatram da se ovdje radi o prikrivenom nacionalizmu čelništva Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu. (Na čemu to temeljite?) To temeljim na ovoj činjenici da se Suada razdvaja od Olge, Olga od Suade jako neuvjerljivom argumentacijom da se tu radi o studentici. Tu je bilo i cjepidlaka koje kažu nije Suada iz BiH uopšte, nije stanovala u studentskim domovima. Mislim da ni ta argumentacija ne vodi tome da se jedan simbol ratnog stradanja tada multietničkog Sarajeva zbog ovakvih loših, štetnih inicijativa propada i da neće donijeti poboljšanju studentskog standarda i života u Sarajevu”, smatra Samir Beharić, studentski aktivista.

Još nije poznato kakva će inicijativa stići na adresu Skupštine Kantona Sarajevo koja jedina može promijeniti naziv javne ustanove. Inicijativu će uputiti ili studenti ili premijer Kantona Sarajevo. Svoj stav iskazao je na društvenim mrežama.

“Vrlo su energični, dobro su organizovani i hrabri, nisu još u potpunosti svjesni da nisu samo studenti i da njihovi stavovi imaju i drugačije konotacije. Zaslužili su kritike za neke izjave i za brzopletost, ali zar je moguće da niko ne kaže ni riječ pohvale za stvari koje rade zaista dobro? Centar će se zvati Suade i Olge. Naš bi propust bio da tako ne bude, nas političara. Ideja je studentska”, napisao je premijer KS, Elmedin Konaković.

Ugledni Sarajlija, potomak sefardskih Jevreja kaže da su Suada i Olga simbol stradanja Sarajeva i da je sve što bi se po njima zvalo lijepa gesta.

“Mislim da nema nikakvog smisla razdvajati ta dva imena jer kad su razdvojena ona puno manje znače nego kad su zajedno. Pored toga, u našoj sadašnjici to ne bi moglo imati drugu konotaciju nego da Olga Sučić nije imala dovoljno dobro ime. Da se zvala Esma Sučić vjerovatno ne bi bilo problema da se domovi zovu Suada i Esma”, mišljenja je Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH.

A direktor Javne ustanove Studentski centar Sarajevo smatra da taj naziv ne treba mijenjati. Mišljenja je da taj centar ima dva doma od kojih jedan može dobiti ime po Suadi Dilberberović, a drugi po Olgi Sučić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.