Štrajk radnika Tuzla Kvarca postaje sve radikalniji

Vijesti 28. apr 201617:49 > 19:04
N1

Već 20 dana 21 radnik preduzeća Tuzla Kvarc štrajkuje glađu. Samonicijativno od ostalih jutros su se izdvojila četiri radnika koja su se popela na silos i zaprijetila da će skočiti.

Odlučili su se na ovaj korak. Teško mi je, jer nema sluha ni odakle. Niko ne dolazi, niko ne obilazi, niko ne pita“, rekla je Meliha Štefulj, radnica.

Ostali radnici pokušali su urazumiti kolege da siđu i ne izvrše samoubistvo. Radnici smatraju da njihov dug za koncesiju do 86.000 maraka ne smije koštati nečijeg života.

Mi ćemo to zaraditi svojim rukama. Za par mjeseci ćemo to mi zaraditi. Nije problem. Neka Vlada napravi reprogram i da radimo“, kazao je Senad Mehanović, predsjednik sindikata.

Uprava firme kaže da ne podržava radikalne mjere radnika ali smatra da Vlada ne postupa s njima ravnopravno kao sa ostalim privrednim društvima koja imaju dugovanja. Ističu da je firma napravila najveće dugove jer joj je Vlada obustavila proizvodnju.

Nakon godinu dana milionskih gubitaka po osnovu prihoda od prodaje i proizvodnje koje bi ova firma mogla ostvariti, sad traže da mi odjedanput riješimo sva dugovanja“, rekao je Zlatan Velagić, zamjenik direktora „ Tuzla Kvarc“.

I direktor Tuzla Kvarca, Vejsil Velagić, popeo se na silos da razgovara sa radnicima.

Kantonalna vlada uporno ponavlja da firma mora izmiriti sva dugovanja i da se mora okončati sudski proces koji se vodi protiv uprave zbog krađe pijeska.

Radnici između dvije vatre, u međuvremenu sve se radikalnije ponašaju, kopaju grobove i prijete samoubistvom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.