Majstorović: Ozbiljno shvatiti upozorenja o novim poplavama

Vijesti 29. apr 201610:09 > 10:18
N1

Njemački istraživači su analizom satelitskih podataka otkrili zbog čega su Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Hrvatsku 2014. godine pogodile katastrofalne poplave.

Klimatolozi objašnjavaju da je maja 2014. godine polje niskog pritiska “Ivet” stajalo iznad Bosne i Hercegovine i Srbije kao zakovano. Zašto je to bilo tako razgovarali smo sa Željkom Majstorovićem, klimatologom.

“Ono što bih rekao da cikličnost je poznata od ranije, a ovo je potvrda koja je posljedica nove tehnologije. Klimatske promjene povećavaju amplitude valova koje donose nove ekstreme u meteorološkim parametrama. Tako da je to upravo ovaj problem. Nije poplava samo problem, nego i suša”, kaže Majstorović.

Smatra da trenutno imamo blagi porast prosječne količine padavina, a u toku godine imamo i suše. Sve zajedno su efekti padavina slabiji. Kada se u brdsko-planinskom dijelu izlije velika kiša, to se odlije u vidu bujica.

Trenutno, njemački naučnici strahuju od velikih poplava – gdje veliku ulogu ima vijuganje vjetrova.

“Konferencija u Parizu je dala dosta odgovora. Količina toplinske energije je sve veća. 2015. godina je bila najtoplija godina u svijetu. Jednostavno, količina energije raste i rastu amplitude valova. Ti ekstremi su sve učestaliji, i rekordi rastu u meteorološkim parametrima”.

Smatra da nedavno potpisivanje sporazuma o klimatskim promjenama je put da razmislimo kojim pravcem da idemo dalje, te da nismo zakasnili ni sa čim još.

“Nikad nije kasno. Ima vremena, nije kritično – ne radi se o desetinama stepeni, nego se radi o manjim promjenama koje idu postepeno. Obzirom na složenost zemlje kao sistema, ne zna se tačno granica kada može doći do značajnijih promjena. Postoje modeli koji govore o povećanjima od 1-2-3 stepena za 100 godina, ali to je približno sve”, pojašnjava Majstorović.

Ko je kriv, odnosno najodgovorniji za klimatske promjene, Majstorović smatra da je to više od 50 posto čovjek.

“Konferencija u Parizu prije par godina je rekla da 90 krivice snosi čovjek, a manji dio otpada na procese na zemlji i kosmosu. Moje mišljenje je da nije tih 90 posto, ali jeste više od polovine. Sve ovo što je predviđeno sporazumom o klimatskim promjenama treba da doprinese da se posljedice smanje”, pojasnio je.

Iako se bavi dugoročnom prognozom, smatra da ekstremi o kojima je govorio baš to i ne dozvoljavaju, a da prognose Nijemaca treba ozbiljno shvatiti.

Za kraj, prokomentarisao je i “chemtrailse”, odnosno koliko tu ima istine, a koliko teorije zavjere?

“Činjenica je da eksperimenti postoje. Pratim svjetsku literaturu, ali sve je to u fazi eksperimenta. Radi se o ogromnim količinama energije, mogući su uticaji na sloj atmosfere koji se zove jonosfera, koji je visoko iznad nas. Vidimo to nekada na nebu, i moguće je da se količina jona ubaci u niže sfere. Ako znate da sunce najviše elektromagnetskih signala šalje ka zemlji, to onda izgleda kao da čovjek rukom pokušava skrenuti kamion koji ide 120 kilometara na sat”.

Kazao je za kraj da nas ljepše vrijeme očekuje tek nakon 4. maja.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.