Koldžo za N1: Ko osporava rekonstrukciju evropske Grbavice?

Vijesti 29. apr 201617:55 > 17:57
FK Željezničar

Nedžad Koldžo, načelnik Općine Novo Sarajevo, u razgovoru za N1 pojasnio je zbog čega je ugrožena izgradnja istočne tribine stadiona Grbavica. Naime, kako je danas saopćeno iz FK Željezničar, timu sa Grbavice odbijen je zahtjev za Urbanističku saglasnost.

FK Željezničar je u redovnoj proceduri 1. aprila 2016. godine predao dva zahtjeva za Urbanističku saglasnost Općini Novo Sarajevo. Urbanistička saglasnost se odnosi na rekonstrukciju i izgradnju istočne tribine Stadiona Grbavica koja je predviđena na zemljištu koje je 1/1 u vlasništvu FK Željezničar, te rekonstrukciju zapadne tribine i proširenje Plavog salona Stadiona Grbavica koji su također na zemljištu 1/1 u vlasništvu FK Željezničar.

Međutim, iz Općine Novo Sarajevo  je na adresu Željezničara danas stiglo Rješenje prema kojem se FK Željezničar odbija zahtjev za izdavanje Urbanističke saglasnosti. 

Kako bismo razjasnili situaciju i razloge zbog kojih bi mogli biti prekinuti radovi na rekonstrukciji stadiona, pozvali smo načelnika Općine Novo Sarajevo Nedžada Koldžu.

“Oni imaju problem sukoba između Sportskog društva Željezničar i FK Željezničar. I jedni i drugi polažu pravo na neke parcele i nikako ne mogu da to između sebe riješe. Prije nekoliko dana smo održali sastanak na kojem smo pokušali pomoći da se to riješi. Međutim, iako se načelno sve dogovore, u praksi to nikako da provedu. Jednostavno, nisu riješili imovinske odnose i ako sud bude to morao raditi, to će im jako dugo trajati”, kazao je Koldžo za N1.

Iz Općine su im savjetovali da se dogovore između sebe kako bi se rekonstrukcija nastavila. Međutim…

“Tamo su dvije sujetne strane koje nikako da pronađu dogovor. Odavno im taj problem stoji. Kod knjiženja stadiona došlo je do promjene nekih parcela. Ključna stvar je što se Sportsko društvo Željezničar uključilo u postupak i donijelo dokaz da su oni suvlasnici nekih parcela i da nisu saglasni sa tim. To je glavni problem. Sve drugo nisu problemi i oni se mogu riješiti. Ali je problem kad vam neko osporava vlasništvo, to je problem”, pojasnio je Koldžo.

Dodaje da su ključna stvar kod davanja nekog odobrenja riješeni imovinsko-pravni odnosi.

“I jedna i druga strana polaže pravo na tu parcelu i to je problem. Poduzeli smo sve mjere da im pokušamo pomoći, ali to vrlo teško ide. Mi smo čak jučer na Općinskom vijeću donijeli odluku da podržimo projekat evropske Grbavice sa 100.000 KM. Ali ona mora biti legalna i to je suština cijele priče. Bilo kakvo rješenje da se da na nezakonit način će vrlo brzo pasti”, dodao je Koldžo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.