Radnici Hidrogradnje: 2.500 gladnih usta ostalo bez hljeba

Vijesti 29. apr 201618:12 > 19:02
N1

Hidrogradnja ide u stečaj, odlučila je tako Federalna vlada. Dugovanja ove firme po osnovama iznose blizu 60 miliona maraka, te iz Vlade FBiH tvrde kako je stečaj i pokretanje nove kompanije jedino rješenje. Radnici su sigurni da je ovo konačni krah njihovog preduzeća, iznevjereni su, najavljuju tužbe, a traže i ostavku premijera Fadila Novalića.

Neizvjesnost nakon 30 godina rada za Miralema Tivru. Ali i za više od 600 radnika Hidrogradnje.

“2.500 gladnih usta u Hidrogradnji je danas ostalo bez hljeba i bez egzistenicije”, podsjeća Tivro.

Resorni ministar najavljuje bolje sutra jer trenutnim poslovanjem Hidrogradnja ide u propast. Dugovi prema PIO, višak radnika, nemogućnost izvršavanja obaveza, učestvovanja na tenderima. Odluku o stečaju ministar Nermin Džindić najavio je kao pozitivno-negativnu vijest.

“Negativna vijest je za ljubitelje Hidrogradnje, moram tako da se izrazim jer ljudi vole taj brend, vole tu firmu i žao im je što ide u ovaj proces, a s druge strane izašlo je na pozitivno jer ćemo konačno iz te firme ući u u jedan proces da očistimo ono što ne valja”, tvrdi Nermin Džindić, ministar energija, industrije, rudarstva FBiH.

A radnici ne vjeruju u najave o novoj profitabilnijoj firmi koja bi izrasla iz Hidrogradnje. Kažu iza svega stoj privatni građevinski lobi.

“Stotine demobilisanih boraca i radnika kojima nije uvezan staž, koji sada gledaju mene upravo i pitaju se kakva im je sutra sudbina. Sudbina vam je kao i onima iz Vranice, iz Bosne Bitumenke i svih onih građevinskih kompanija koje su ove političke oligarhije dovele na dno. Zašto – da bi se tajkuni bogatili”, smatra Tivro.

Da bi jedni izrasli, drugi moraju propasti, kaže ministar Džindić.

“Rezultat propasti Hidrogradnje je rast nekih drugih kompanija na našem trzištu. Vi danas imate Euroasfalt koji radi slične ili iste poslove”, navodi Džindić.

Niti jedan menadžment, kaže Džindić, ne može sa današnjim načinom rada voditi Hidrogradnju. 60 miliona akumuliranog duga neko mora sanirati, a nema ko. S druge strane radnici pitaju Vladu FBiH gdje su njihovi novci. Razna potraživanja koja bi se lako mogla naplatiti da ima volje, tvrde radnici.

Vlada FBiH najavljuje novu firmu koja će izrasti iz Hidrogradnje, a ako ne izraste više od 600 radnika ostaje na ulici, ali resorni ministar kaže da svakako ni sada ne rade. S druge strane ovo je Zaključak iz 2015. godine u kojem se Vlada FBiH obavezuje da će pokrenuti proizvodnju u Hidrogradnji, te da će na račun ovog preduzeća prebaciti više od milion maraka deponovanog novca Hidrogradnje.

Premijer Novalić je stavio potpis na ovaj Zaključak. Ali nije ga ispoštovao, kažu radnici. Zato traže njegovu ostavku.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.