SSS BiH: Praznik rada treba obilježavati protestima

Vijesti 01. maj 201614:46 > 14:49
N1

Savez samostalnih sindikata BiH smatra da je došlo vrijeme da se i u BiH Praznik rada obilježava protestima.

Oni smatraju da do toga može doći samo postepenim i upornim radom na buđenju svijesti među radnicima, povećanju broja članova sindikata, čime će biti ojačan sindikalni pokret, ali i stvorena dovoljna kritična masa radnika koji su spremni 1. maj provesti na protestima, a ne uz tradicionalni roštilj.

Iz te organizacije navode da je, kada je riječ o sadašnjem načinu obilježavanja Praznika rada koji se ustalio u bivšoj državi, neophodno imati na umu činjenicu da je u to vrijeme vladao socijalizam, radničko samoupravljanje, da su radnici imali osigurana sva radnička, socijalna i ljudska prava, te da u konačnici nisu ni znali na koji način taj dan obilježavaju njihove kolege u zapadnoj Evropi, Turskoj i drugim zemljama.

Ističu da su se, odlaskom socijalizma i završetkom agresije na BiH, radnici susreli s divljim kapitalizmom i netransparentnom privatizacijom, te da je došlo do potpunog nestanka velikih privrednih koncerna koji su zapošljavali najveći broj radnika, a pojavile su se manje firme, koje zapošljavaju puno manji broj radnika i sasvim prirodno je došlo do smanjenja mase sindikalnog članstva.

Ovogodišnju centralnu manifestaciju obilježavanja 1. maja SSSBiH održava u Zenici gdje će biti održana Proširena sjednica Glavnog odbora SSSBiH, nakon koje će učesnici – predstavnici organa i tijela svih granskih sindikata, te svih podružnica koje djeluju u okviru granskih sindikata na području ZDK, položiti cvijeće na spomenik Kameni spavač.

Iz SSSBiH navode da obilježavanje 1. maja koriste, prvenstveno, da upozore svoje članstvo na sve eventualne probleme i teškoće s kojima će se susretati, kako bi bili spremni i preduprijedili negativan razvoj situacije.

Podsjećaju da su 31. jula 2015. za samo tri dana pripreme uspjeli pred zgradu Parlamenta FBiH dovesti više od 12.000 radnika vrijeme razmatranja Zakona o radu, što znači i da će i u budućnosti aktivnosti realizovati odmah, čim budu imali i najmanju naznaku da će doći do usvajanja po radnike loših zakonskih rješenja, te da neće čekati 1. maj niti bilo koji drugi praznik da reaguju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.