Almir Panjeta o bacanju cvijeća u kontejner u Dobrovoljačkoj

Vijesti 03. maj 201614:50 > 14:51
N1

Delegacije i članovi porodica poginulih pripadnika JNA položile su cvijeće i upalili svijeće u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu gdje je život, prema navodima Tužilaštva BiH, izgubilo sedam vojnika. Nedugo nakon odlaska, cvijeće i svijeće završili su u obližnjem kontejneru.

Ovakva reakcija uposlenika jednog od sarajevskih komunalnih preduzeća izazvala je oštre reakcije.

“Ti koji su bacili cvijeće u kontejner vjerovatno nikad nisu bili u Potočarima, ne zanima ih kako će zanoćiti povratnici u Kozluku ni kako će djeca Konjević Polja završiti školu, ne zanima ih kako će se majke izboriti da se obilježi stratište u Kravici ili mjesto gdje su do smrti mučeni logoraši na Manjači… U stvari, vjerovatno za pola nabrojanih mjesta nisu ni čuli. Sarajevo se u ratu uspjelo izboriti protiv onih koji su okaljali čast onih koji su ga branili, ali bojim se da mir neće izdržat”, napisao je novinar Almir Panjeta.

Jovan Divjak, penzionisani general Armije BiH, prokomentarisao je za N1 današnje bacanje u kontejner svijeća i cvijeća koje su položile delegacije iz Republike Srpske u bivšoj Dobrovoljačkoj ulici.

Taj gest nije uredu. Sve je bilo dozvoljeno i organizovano na miran način. Trebalo je to ispoštovati bar jedan dan, kao i ranijih godina“, mišljenja je bivši general Armije BiH.

Kolona vojnih vozila JNA je, napuštajući Sarajevo, 3. maja 1992. godine, krenula iz kasarne na Bistriku u kojoj se nalazila komanda tadašnje Druge vojne oblasti JNA.

Izlazak kolone iz grada prethodno je dogovoren u zamjenu za puštanje na slobodu dan ranije na aerodromu u Sarajevu kidnapovanog i zatočenog predsjednika Predsjedništva RBiH Alije izetbegovića, koji je zarobljen od strane JNA dok se vraćao sa mirovnih pregovora u Lisabonu.

U okršaju branitelja Sarajeva i pripadnika bivše JNA u tadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici, prema podacima Tužilaštva BiH, stradalo je sedam, a ranjeno 14 osoba.

U jednom od posljednjih intervjua prije smrti 2002. godine, general Milutin Kukanjac, tadašnji komandant Druge vojne oblasti JNA, koji je i naredio povlačenje JNA iz Sarajeva, potvrdio je da je u Dobrovoljačkoj, 3. maja 1992, stradalo šest osoba.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u januaru 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj “Dobrovoljačka”. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Prtedsjedništva RBiH Ejup Ganić. O slučaju „Dobrovoljačka“ stav je dao i Haški sud, koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila “legitimna vojna meta”.

Predstavnici porodica ubijenih vojnika JNA u Dobrovoljačkoj u organizaciji Odbora Vlade Republike Srpske za obilježavanje značajnih istorijskih datuma danas će također na ovom mjestu odati počast stradalim vojnicima JNA.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.