Suđenje Radončiću: U kojem kontekstu se pominje Azra Sarić

Vijesti 04. maj 201618:42 > 19:16
N1

Svjedočenjem tri svjedoka optužbe nastavljeno je suđenje optuženima Fahrudinu Radončiću, Bakiru Dautbašiću, Bilseni Šahman i Zijadu Hadžijahiću. Optuženi su za ometanje rada pravosuđa i udruživanje radi uticaja na svjedoke, posebno svjedokinju Azru Sarić u procesu koji se na Kosovu vodi protiv Nasera Keljmendija.

Tri sata trajalo je unakrsno ispitivanje glavne kantonalne tužiteljke Tužilaštva Sarajevo, odnosno iscrpna svjedočenja svjedoka optužbe – novinarke Duške Jurišić i generalnog direktora Farmavite Sabahudina Žuje. Novinarka Jurišić ispitana je o kontaktu sa Bakirom Dautbašićem koji je zamolio da provjeri postoji li protiv njega prijava u sarajevskom kantonalnom tužilaštvu, te joj kazao da je poslao pismo tužilaštvima.

TUŽILAC MIHAJLOVIĆ: “Da li ste u decembru bili na kafi sa Dautbašićem i šta se tačno dogodilo?

DUŠKA JURIŠIĆ: “Bakir Dautbašić je kazao da je Azra Sarić tražila da oni intervenišu za njenu specijalizaciju, a da zauzvrat ona neće svjedočiti o Fahrudinu Radončiću u postupku koji se vodi u Prištini.”

O prijateljskom kontaktu i susretima sa Dautbašićem ispitan je i generalni direktor Farmavite – preduzeća u kojem radi Azra Sarić, inače bivša djevojka ubijenog Ramiza Delalića Ćele.

TUŽILAC MIHAJLOVIĆ: “Šta vam je Bakir Dautbašić rekao na tom susretu?”

SABAHUDIN ŽUJO: “Rekao mi je – ti imaš selam od Fahrudina Radončića i upitao me – kod tebe radi Azra Sarić.” Zamolio me da ja nju zamolim da ona ostane kod ranijih iskaza vezano za ubistvo Ramiza Delalića Ćele.”

Advokati odbrane i ovaj su put zadovoljni iskazima svjedoka Tužilaštva.

“Jer je tužitelj Božo Mihajlović preko svjedoka Tužilaštva uspio dokazati Sudu da na Azru Sarić nije vršen nikakav pritisak da lažno svjedoči već naprotiv da ako je istina to što tvrde svjedoci da je od nje traženo da govori istinu, odnosno da ponovi ono što je već rekla na Kosovu”, tvrdi Asim Crnalić, advokat Fahrudina Radončića.

Odbrana je Žuji postavila nekoliko pitanja koja bi implicirala njegovu moguću političku motivaciju jer je ministarka zdravlja Kantona Sarajevo iz SBB-a – što je jednom direktoru farmaceutskog preduzeća važno, između ostalog, i za esencijalne liste, kazala je odbrana. Takva pitanja sud nije smtrao relevantnim.

“Sudsko vijeće je, naravno, nama zabranilo da postavljamo pitanja u vezi sa politikom. Politika je nažalost dio ovog procesa, u kojoj mjeri, mislim da će to tok postupka pokazati”, istakla je Tatjana Savić, advokat Bakira Dautbašića.

Suđenje u predmetu Radončić i drugi nastavlja se 11. maja kada će biti saslušana tri svjedoka optužbe. Pretpostavlja se da će 18. maja biti saslušan samo jedan svjedok i to Azra Sarić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.