Cikotić: Članstvo BiH u NATO nije samo pitanje naše zemlje

Vijesti 06. maj 201609:11 > 09:23
N1

Tema jutra Novog dana bila je put BiH ka NATO-u, a gost je bio Selmo Cikotić, bivši ministar odbrane BiH.

O putu BiH ka NATO-u je rekao: “Mi u BiH na neki način imamo nastavak određenih ratnih politika i nemamo potpun konsenzus, dok je prije deset godina bio jasniji. Ne mislim da je pitanje članstva BiH u NATO samo pitanje naše zemlje već je važno za kompletan region i mislim da je BiH ključ stabilnosti Balkana, zapadnog Balkana posebno”.

O šansama da BiH uđe u NATO je kazao: “Postoji neka specifičnost na kojoj insistiraju političari i koja ima određeno utemeljenje, ali te specifičnosti više idu na štetu nego na korist BiH. Prisjetimo se da je BiH u prvih par godina kretanja kroz PFP izuzetno brzo prolazila kroz sve korake, zadovoljavala zahtjeve koje je NATO postavljao sve do momenta dok je trebalo da političke strukture implementiraju određene odluke. Nadam se da će odgovorni u državi pokazati zrelost i spremnost da rješavaju pitanja koja su za neke samo tehnička odnosno administrativna, a za neke suštinska politička pitanja”.

Na pitanje u kojoj mjeri će odnosi između Srbije i NATO-a definisati i one između BiH i NATO-a je odgovorio:

“U jednom opštem slučaju susjedi su uvijek bitni – mir dolazi od susjeda, rat dolazi od susjeda. Stoji činjenica da imamo zemalja u Evropi koje su članice EU, a nisu članice NATO-a, a ima i obrnutih slučajeva. U slučaju BiH stvari su drugačije i ne može se povlačiti nikakva paralela između pozicije Srbije i BiH. Mislim da je u slučaju BiH to pitanje odnosa prema državi BiH u cjelini, ne samo odnosa prema članstvu i zbog toga kažemo imamo recidive ratnih politika”.

Na pitanje koliko BiH znači poziv Crnoj Gori da se priključi NATO-u je odgovorio:

“Kompletan region u kome se nalazi BiH, dakle Crna Gora, Kosovo, Srbija, Makedonija predstavlja prostor koji je okružen NATO članicama. Male članice za širu političku i geosigurnosnu i sigurnosnu sliku ne predstavljaju značajan prostor, no historija govori da je taj prostor bio žarište procesa koji su dobijali znantno šire dimenzije. Značaj tog prostora ne treba podcjenjivati i mislim da je dobro što je Crna Gora odabrala članstvo u NATO. To je izbor koji vodi ka stabilnosti, ekonomskom rastu, a nivo stranih investicija u velikoj mjeri zavisi od stepena sigurnosti države uz ostalo, ali sve to postaje važno u slučaju kad država ima opšti sigurnosni okvir, a ako ga nema, onda svi ti faktori sami po sebi nisu uopšte relevantni i ne mogu biti pokazatelj ni kvalitete života ni ekonomskog napretka”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.