Velike mjere osiguranja uoči otvaranja Ferhadije u Banjaluci

Vijesti 07. maj 201608:47 > 08:50
N1

U Banjaluci će danas biti otvorena obnovljena Ferhat-pašina džamija poznatija kao Ferhadija.

Ceremoniji otvaranja u 11.30 sati prisustvovat će predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijerka tog bh. entiteta Željka Cvijanović, premijer Turske Ahmet Davutoglu, članovi Predsjedništva BiH, delegacija Narodne skupštine Srpske koju čine potpredsjednici parlamenta Senad Bratić i Željka Stojičić, te poslanik Ilija Stevančević, kao i visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

Očekuje se oko 10.000 građana koji će pratiti ceremoniju otvaranja Ferhat-pašine džamije i više od 100 autobusa. Više od 1.000 policajaca biće angažovano na obezbjeđenju ceremonije otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.

Ferhat-pašina džamija ili Ferhadija je izgrađena 1579. godine, smještena je u dijelu grada poznatom kao Donji Šeher koji je procvat doživio zahvaljujući posljednjem bosanskom sandžakbegu (1574-1580) i prvom beglerbegu (1580-1588) Ferhad-paši Sokoloviću, članu poznate porodice iz sela Sokolovića kod Rudog. Kako je svojevremeno napisao poznati arhitekta i jedan od najistaknutijih poznavalaca spomeničkog bogatstva BiH Alija Bejtić, ono što je Gazi Husrev-beg bio nešto ranije Sarajevu, to je Ferhad-paša Sokolović bio Banjoj Luci.

Džamija je kroz historiju nekoliko puta oštećivana, 1944. godine, tokom bombardovanja u Drugom svjetskom ratu, srušen je vanjski trijem. U zemljotresu koji je pogodio Banju Luku 1969. obrušen je dio minareta.

Ferhadija je bila jedna od 16 džamija srušenih u Banjoj Luci tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine. Srušena je 7. maja 1993. godine, nakon što je prvobitno bila granatirana, a potom i minirana. Dan rušenja Ferhadije, 7. maj, u Bosni i Hercegovini je proglašen Danom džamija.

Obnova Ferhadije trajala je 15 godina i koštala je više od 10 miliona KM. Među najvećim donatorima njene obnove su Turska agencija za saradnju i koordinaciju (TIKA) koja je izdvojila oko dva miliona KM, institucije Republike Srpske koje su dale preko milion KM, te mnogobrojni donatori i vakifi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.