UŽIVO na N1: Ferhadija svečano otvorena

Vijesti 07. maj 201609:00 > 12:35
Anadolija

Televizija N1 danas radi specijalni program posvećen otvaranju Ferhat-pašine džamije poznatije kao Ferhadija.

13:38 – Završena je svečanost povodom otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci. Nakon rušenja i 23 godine tokom kojih je obnavljana, džamija u narodu poznata kao Ferhadija ponovo je otvorena.

13:22 – Govorom i dovom bivšeg reisu-l-uleme Mustafe ef. Cerića završena je ceremonija ispred Ferhat-pašine džamije u Banjaluci. Uskoro će početi čin otvaranje obnovljene džamije.

13:13 – Kavazović: Ferhadija sklonjena od pogleda, ali nikad od srca

Reisu-l-ulema Islamske zajednice BiH, Husein ef. Kavazović, kazao je da današnji događaj u Banjaluci unosi radost u srce i vraća sreću u zajednicu.

N1

13:01 – Davutoglu: Neka BiH bude uvijek sretna, a uz nju i Turska

“Došao sam da vam progovorim od svog srca, i od srca 78 miliona Turaka koje ovdje predstavljam. Imate 78 miliona prijatelja koji su sa vama, koji će vas podržati kada ste tužni”, dodaje.

12:36 – “Bili smo ovdje, ovdje smo sada i bit ćemo”, kazao je premijer Turske Ahmet Davutoglu.

N1

12:35  – Episkop Jefrem: Uvažavajući tuđe najbolje poštujemo svoje

Poznata nam je radost koja ispunjava duše i srce vjernika kod obnove starih i gradnje novih vjerskih objekata. Ona utemeljuje čovjeka u njegovoj vjernosti prema Bogu. Bogomolja je mjesto gdje vjernik iznova sabira snagu za nošenje životnog bremena. U molitvenom zanosu vjernik vaja sve najljepše osjećaje svoga bića. Vjeru, ljubav, nadu strpljenje uspostavlja svoj odnos prema Bogu i bližnjem, svakom čovjeku bez obzira na sve različitosti među ljudima“, poručio je banjalučki episkop.

N1

12:30 – Nekoliko hiljada vjernika okupilo se na otvorenju džamije Ferhadija u Banjaluci.

N1

12:18 – Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu upravo se pridružio brojnim delegacijama ispred džamije Ferhadije u Banjaluci gdje prisustvovuje svečanom otvorenju Ferhat-pašine džamije.

N1

12:17 – Finci: Da više ne prisustvujemo izgradnji srušenih objekata

Jakob Finci, predsjednik Jevrejske zajednice u BiH obratio se prisutnima na svečanoj ceremoniji povodom otvaranja Ferhadije u Banjaluci, gdje je poželio da više nikada ne prisustvujemo izgradnji srušenih objekata, nego da gradimo nove.

N1

12:12 – Izetbegović: Malo je ko vjerovao da će ovaj dan doći

“Zadovoljstvo mi je što vas sve mogu poselamiti i pozdraviti u ovom velikom danu. U istorijama naroda rijetki su događaji poput današnjeg. U mračnom vremenu kada je srušena malo je ko vjerovao da će ovaj dan doći. Danas su pobjedu ostvarili oni koji su vjerovali”, poručio je Bakir Izetbegović.

N1

11:51 – Kozlić: Razglednica Banjaluke je potpuna uz Ferhadiju

Ferhadija je otvorenih vrata za sve one koji je poštuju. Muslimani dolaze na otvorenja džamije da podjele radost zajedno sa onima koji su pomogli da se ona izgradi. Veliki dan za sve nas na gradu na Vrbasu“, kazao je Kozlić.

N1

11:48 – Turska delegacija upravo stigla na banjalučki aerodrom Mahovljani avionom Turkish airlinesa.

11:33 – Biskup Komarica: Ferhadija je dokaz da đavo nije toliko jak.

Franjo Komarica, banjalučki biskup, za N1 je izjavio da je ovo dan u kojem svi trebamo podijeliti radost, pozitivnu atmosferu te da je sve to Božji dar. 

N1

11:22 – Davutoglu: Neka nikad ne utihne glas sa džamije Ferhadije.

“Neka Bog ne dozvoli ponovno proživljavanje boli iz devedesetih godina, neka nikada ne utihne glas ezana sa džamije Ferhadije u Banjaluci, rekao je u subotu uoči polaska u Bosnu i Hercegovinu premijer Turske Ahmet Davutoglu” kazao je Davutoglu.

Anadolija

11:12 – Počinje je zvanični program svečanosti otvorenja banjalučke Ferhadije. Vjernici uče ašere i donose salavate.

11:10 – Potpredsjednik bh.entiteta RS Ramiz Salkić, ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i predstavnici Rijaseta Islamske zajednice BiH dočekat će oko 11.00 sati predsjednika Vlade Turske Ahmeta Davutoglua na banjalučkom aerodromu, saznaje Fena. 

N1

11:06 Maurenn Cormack, ambasadorica SAD-a u BiH, stigla je u Banjaluku kako bi prisustovala ceremoniji otvaranja Ferhat-pašine džamije u BiH. Više na OVOM LINKU.

N1

11:02 “Bio sam ispred srušene Ferhadije tog dana kada je postavljan prvi kamen temeljac nakon rata, nezapamćeno nasilje, mržnja se mogla opipati u vazduhu”, napisao je Aleksandar Trifunović, novinar i kolumnista portala Buka. Integralni tekst možete pročitati OVDJE.

N1

10:47 – “Za nas ovaj današnji dan znači nešto prelijepo. Ovo je najljepša džamija u BiH. Ovo je prvi put da sam ovdje. Put je protekao mirno i bez ikakvih problema”, kazala je Hanka Ibrišimovic iz Gradačca.

N1

10:38 Vjernici iz svih krajeva BiH još uvijek pristižu u Banjaluku na otvaranje Ferhat-pašine džamije.

N1
N1
N1
N1
N1
N1

10:32 – “Ovo je dan svih dana čekanja od rušenja Ferhadije. Čekali smo puno godina, ali smo dočekali i taj dan da se džamija otvori”, rekao je Kemal Gunić, predsjednik Udruženja povratnika u Banju Luku.

N1

10:31 – Glavi imam Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka, Muhedin Spahić bio je gost Teme jutra u Novom danu na N1 u improviziranom studiju u Banjaluci, gdje je kazao da je otvaranje Ferhadije događaj koji će biti prekretnica u životima ljudi.

N1

10:24 Zbog kašnjenja premijera Republike Turske Ahmeta Davutoglua kasnit će program otvaranje Ferhadije u Banjaluci.

10:23 – U Banjaluci je i ambasador Velike Britanije u BiH Edward Ferguson. 

10:11 “Bio sam prvi koji je objavio priču kada su otkriveni ostaci Ferhat-pašine džamije i od tada smo stalno pratili dešavanje u vezi džamije, od tih prvih početaka obnove do danas”, rekao je za N1 Dejan Šajinović, novinar Nezavisnih novina.

N1

10:07 – Premijer Republike Turske Ahmet Davutoglu otputovao je u subotu ujutro u Bosnu i Hercegovinu, kako bi u Banjaluci prisustvovao svečanom otvaranju Ferhat-pašine džamije. 

Davutoglua su s aerodroma Esenboga u Ankari ispratili zamjenik premijera Mehmet Simsek, guverner Ankare Mehmet Kiliclar i direktor policije u Ankari Mahmut Karaaslan. U pratnji Davutoglua su supruga Sare Davutoglu i zamjenici premijera Yalcin Akdogan, Lutfi Elvan i Tugrul Turkes.

Reuters

9:59 – “Kao i sve crkve, pravoslavna i katolička, i islamski objekti su dio identiteta Banjaluke”, rekao je za N1 Dragoljub Davidović, bivši gradonačelnik Banjaluke. VIŠE NA OVOM LINKU.

N1

9:54 – Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić boravit će danas u Banjaluci gdje će prisustvovati ceremoniji svečanog otvaranja obnovljene Ferhat-pašine džamije (Ferhadije). Tokom boravka u Banjaluci predsjedavajući Zvizdić će se susresti i sa premijerom Republike Turske Ahmetom Davutogluom.

N1

9:32 – Ferhat-pašina džamija ili Ferhadija smještena je u dijelu grada poznatom kao Donji Šeher koji je procvat doživio zahvaljujući posljednjem bosanskom sandžakbegu (1574—1580) i prvom beglerbegu (1580—1588) Ferhad-paši Sokoloviću, članu poznate porodice iz sela Sokolovića kod Rudog. Kako je svojevremeno napisao poznati arhitekta i jedan od najistaknutijih poznavalaca spomeničkog bogatstva BiH Alija Bejtić, ono što je Gazi Husrev-beg bio nešto ranije Sarajevu, to je Ferhad-paša Sokolović bio Banja Luci. Ferhad-paša je ubijen septembra 1590. godine u Budimu od strane jednog njegovog roba, a prema sopstvenoj želji kasnije je prebačen i sahranjen u posebnom turbetu kraj Ferhadije. 

Anadolija

9:31 – Obnova Ferhadije koštala je više od 10 miliona KM, a trajala je oko 15 godina. Počela je 7. maja 2001. godine pokušajem da se postavi kamen temeljec za njenu obnovu. Međutim, došlo je do nereda i protesta oko 4.000 srpskih nacionalista koji su kamenovali i fizički nasrnuli na nekoliko stotina okupljenih Bošnjaka. Epilog je bio tragičan, nekoliko ljudi je primljeno u banjalučku bolnicu sa ozbiljnim povredama, a jedan od njih, Murat Badić, preminuo je od posljedica napada 26. maja 2001. godine. Ceremonija polaganja kamena temeljca kasnije je obavljena u tajnosti i uz velike mjere obezbjeđenja. 

Anadolija

9:27 – Za sami događaj vlada veliko interesovanje medija, prema zvaničnim podacima, akreditovano je više od 200 medija.

N1

9:25 – Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, Carl Bildt, na svom Twitter profilu izrazio je zadovoljstvom povodom ponovnog otvaranja Ferhat-pašine džamije u Banjaluci.

“Veoma sam sretan vidjeti da se ponovo otvara lijepa džamija Ferhadija u Banjaluci. Veliki događaj”, napisao je Šveđanin.

9:23 – “Veliki broj štićenih ličnosti dolazi na događaj, a to iziskuje dodatno obezbjeđenja ovog događaja”, rekla je načelnica Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a RS Mirna Miljanović.

9:13 – Hiljade vjernika već je stiglo u grad na Vrbasu kako bi prisustvovali otvaranju Ferhadije. 

Organizatori ovog skupa očekuju oko 10.000 građana koji će pratiti ceremoniju otvaranja Ferhat-pašine džamije, a s oko 100 autobusa organizovan je dolazak vjernika u koordinaciji s nadležnim muftijstvima, mešihatima ili medžlisima.

Ferhat-pašina džamija u Banjoj Luci bit će otvorena danas, na dan kad je i srušena, prije 23 godine.

Kompletan program pratite UŽIVO na linku OVDJE.

9:11 – Velike mjere osiguranja prisutne su na ulicama Banjaluke. Preko 1.000 pripadnika MUP-a RS osiguravat će današnji događaj kojem  će prisustvoati zvanice iz BiH, Evrope i svijeta. Iz policije RS su potvrdili da je sigurnost podignuta na najviši nivo, a podršku im pružajaju i druge policijske službe u BiH te EUFOR.

9:09 – 140 autobusa sa vjernicima stiže u Banjaluku, potvrđeno za N1.

Višesatni specijalni program i sva dešavanja sa ceremonije otvaranja Ferhadije moći ćete pratiti na N1 televiziji i portalu. Također, moći ćete pratiti govore ambasadorice SAD u BiH Maureen Cormack, vladike Grigorija, biskupa Franje Komarice, premijerke RS Željke Cvijanović.

Prenosit ćemo obraćanje muftije banjalučkog Osmana ef. Kozlića, predsjednika RS Milorada Dodika, obraćanje Ahmeta Davutoglua, Bakira Izetbegovića…
Za N1 će govoriti Mladen Mirosavljević, ugledni novinar iz Banje Luke i Tanja Topić, analitičarka iz Banje Luke.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.