Davidović: Crkve i džamije su dio identiteta Banjaluke

Vijesti 07. maj 201609:54 > 09:58
N1

"Kao i sve crkve, pravoslavna i katolička, i islamski objekti su dio identiteta Banjaluke", rekao je za N1 Dragoljub Davidović, bivši gradonačelnik Banjaluke.

Danas se svečano otvara Ferhat-pašina džamija. 2001. godine zabilježeni su incidenti prilikom polaganja kamena temeljca, kada je kamenovana grupa Bošnjaka.

Vrlo ružna atmosfera je bila tada, bio sam prisutan kao gradonačelnik. Svako ko je normalan, to mu se ne može svidjeti. Nadam se da je to vrijeme prošlo“, kazao je Davidović.

Ferhadija je jedna od posljednjih džamija koja je obnovljena, od ukupno 16 koje su srušene tokom rata.

Po prirodi stvari sam graditelj i nikada se ne slažem s rušenjem bilo čega. Ima jako puno porušenih objekata u BiH koji nisu obnovljeni. Hram Krista Spasitelja je čekao skoro 70 godina na obnovu. Mislim da građani Banjaluke danas razmišljaju na drugi način“, rekao bivši gradonačelnik Banjaluke.

Davidović je istakao da je Banjaluka danas potpuno miran grad.

Svako ima svoje mjesto ko želi živjeti ovdje.”

Na pitanje kako se sjeća Ferhadije iz svog djetinjstva, Davidović je ispričao:

Išao sam uz Elektrotehničku školu u neposrednoj blizini Ferhadije i stalno smo prolazi pored nje. Navraćali smo u dvorište Ferhadije kada smo išli igrati fudbal i niko nam nije branio.

Iza Davidovića su tri mandata kao gradonačelnik Banjaluke. Nekada je Banjaluka imala 70.000 zaposlenih, mnogi odprivrednih giganata su ugašenih.

To je slučaj u cijeloj BiH, pa i na prostoru svih zemalja bivše Jugoslavije osim Slovenije. Danas u Banjaluci ima 60.000 zaposlenih, ali i više stanovnika. Banjaluka je promijenila svoj karakter jer je postala i administrativni centar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.