"Otvaranje Ferhadije je nova prekretnica u životima ljudi"

Vijesti 07. maj 201610:12 > 10:17
N1

Glavi imam Medžlisa Islamske zajednice Banjaluka, Muhedin Spahić bio je gost Teme jutra u Novom danu na N1 u improviziranom studiju u Banjaluci, gdje je kazao da je otvaranje Ferhadije događaj koji će biti prekretnica u životima ljudi.

“Velika je ovo radost. Dijelimo je četiri-pet dana kroz niz uspješno provedenih manifestacija. Jučer je sve bilo spremno, danas dočekujemo goste i VIP zvanice, vjernici dolaze na otvarnje naše džamije”, kazao je efendija Spahić u uvodu.

“Mi smo ranije kroz organe Islamske zajednice poslali uputsvo da se organizovano odlazi. To je bilo 105 autobusa, određeni broj minubuseva, kombija, privatnih auta koje smo akreditovali. Ta cifra je izmijenjena, jer su se neki organizovani dolasci direktno prijavili kod MUP-a, tako da je to cifra od 140 autobusa”, dodaje.

Kaže da se klima u Banjaluci mijenjala tokom 15, godina, kada su zabilježene nemile scene tokom postavljanja kamena temeljca na današnji dan 2001. godine.

“Imamo više pokazatelja da se promijenila. Uvjeren sam da ćemo ovu svečanost provesti dostojanstveno. Taj nemili događaj je iza nas. Porodicu Murata Bandića posjećujemo redovno, porodica mu je prisutna i danas”, izjavio je Muhedin Spahić.

Koliko je ovo važno za Banjaluku i BiH?

“Ranije sam u više navrata kazao da ovaj događaj treba da bude prekratnica u našim životima, i da pošaljemo poruku mira, suživota i tolerancije. Banjaluka je grad svih njenih građana, i vjerujem da se ovdje svako lijepo osjeća”.

“Ferhadija ima background. Bitno je da su se usaglasili svi termini, a inače je običaj da kada otvaramo džamije – da to bude subotom. Evo ove godine se poklopilo da je subota. Sabor IZ je 7. maj proglasio Danom džamija. Cijeli svijet to zna”, stava je efendija.

Kazao nam je da je TIKA najveći donator rekonstrukcije džamije Ferhadija, te da su oni uložili blizu tri miliona KM. Vlada RS, odnosno entitetske institucije su uložile više od miliona KM, a kompletna rekonstrukcija je koštala 10 miliona KM.

Kaže da je međunarodna zajednica odigrala ključnu ulogu u rekonstrukciji.

Šta će obnova Ferhadije značiti građanima Banjaluke i BiH?

“Kod mene su pomiješane emocije. Sreća, umor jer se radilo neiscrpno na pripremi događaja. Ljudi od struke, građevinci i arhitekti najbolje poznaju vrijednost Ferhadije. Kaligrafi, umjetnici i slično. Ostali se mogu diviti. Želimo da kompleks bude prijatan, ugodan. Imamo tri turbeta, šadrvan, mezarje, a važno je spomenuti da je u haremu džamije Ferhadija ukopan Ali-paša Rizvanbegović”.

U Novom danu, Spahić je kazao da planiraju prostoriju za odmor za turiste, i da je za Banjaluku to jako bitno.

“U budućnosti će Ferhadija biti magnet za turiste, a vodimo evidencije da imamo organizovane dolaske, a Italijani najviše dolaze”, kazao je Muhedin Spahić, glavni imam Medžilisa Islamske zajednice u Banjaluci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.