"Strašno je što se četnici izjednačavaju sa partizanima"

Vijesti 08. maj 201616:05 > 17:01
N1

Vladavina nacionalnih stranaka stvorila je okruženje pogodno za rehabilitaciju domaćih derivata nacizma i fašizma, uključivši i militantni radikalizam koji djeluje pozivajući se na islam, zaključak je današnje sesije Asocijacije nezavisnih intelektualaca Krug 99.

Kako je upozorio uvodničar Kruga 99, kolumnist i publicista Zija Dizdarević, ideologije nacifašizma posljednjih dvadestak godina prisutne su u gotovo u svim segmentima bh. društva.

“Samo demokratijom se možemo boriti. Na žalost, ona je oštećena, suspergnuta Dejtonskim ustavom, a mi nemamo politiku koja je osnovana na snažnim bh. politikama. Odlučnih odgovora na nacifašističke ideje i prijetnje danas nema zato što ne postoji djelotvorna bh. politika od 1990. godine do danas”, smatra Dizdarević.

Izjednačavanje organizacija koje baštine fašizam, poput ravnogorskog četničkog pokreta sa partizanima strašan su primjer recidiva. Negiranje genocida ali i vrijednosti NOB-a samo su neki od primjera pred kojim i intelektualni krugovi sve vise zatvaraju oči.

“Naravno najefikasniji oblik borbe bio bi da se donese zakon u Parlamentu BiH koji bi zabranio ili učinio kažnjivim sve oblike fašizma i fašizacije društva. Naravno to nije sve, valjalo bi vrijednost anifašizma njegovati od kuće do škole jer to nije samo pobjeda protiv Hitlera, antifašizam ima demokratske potencijale da razvija pravnu držvau i da štiti jednaka prava svih građana”, ističe Dizdarević.

Antifašizam je u temelju BiH, sviđalo se to kome ili ne, naveo je publicista i dodao da je slogan ZAVNOBiH da BiH nije ni srpska, ni hrvatska ni muslimanska, već i srpska i hrvatska i muslimanska i svih njenih građana. Ovaj slogan ima i te kakvu težinu i danas, no kako je naglasio Dizdarević…

“Mi smo u BiH izgubili samopouzdanje. A ko smo mi? Svi oni koji BiH osjećaju civilizacijskom vrijednošću zasnovanoj na multikulturalnosti I demokratiji”, poručio je Dizdarević.

EU nije slučajno odabrala Dan pobjede nad fašizmom za Dan Evrope jer je to najveći projekat mira nakon Drugog svjetskog rata. Kako je poručeno na sesiji, političari ovo moraju shvatiti, ukoliko BiH želi biti dio evropske porodice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.