Pitali smo: Da li je danas lako biti majka u BiH

Vijesti 08. maj 201618:45 > 18:58
N1

Danas se diljem svijeta obilježava Dan majki. Među njima je i Bosna i Hercegovina. U sljedećoj priči, na današnji dan pitali smo žene, majke - kakav je njihov položaj u bh. društvu danas.

Amira Čukojević Fejzić majka je troje djece. Ovogodišnji dan majke provela je u prirodi sa svojom djecom. Kaže da ni danas majke nisu podržane u svijetu.

“Pa u globalu, svugdje je teško biti majka. Nije to samo Bosna i Hercegovina, nije bitno koja zemlja u svijetu. Ali, interesantno je, zanimljivo i naporno. S tim da se mi u BiH baziramo sami na sebe, nema pomoći nekih institucija, za bilo koju pomoć, bilo šta. Uglavnom su to problemi neke druge vrste. Nije što je tebi teško fizički, teže je psihički”, tvrdi Amira Čukojević-Fejzić.

Položaj porodilja u našoj državi veoma je težak. Statistike pokazuju da približno 35.000 porodilja svake godine treba ostvariti pravo na porodiljsku naknadu. Veliki broj ovih žena ne uspije ostvariti ovo svoje pravo i to zbog nedostatka novca u budžetima. Kako Amira kaže, teško je i ženama s djecom koje rade u privatnom sektoru i koje nemaju dovoljno prostora da se posvete odgajanju djece.

“Zavisi sve. Ako si u nekoj državnoj firmi onda je super sve. Imaš veće mogućnosti da budeš sa svojim djetetom, da provedeš vikend sa svojom djecom. A kada su privatnici u pitanju, kao što vidite, ja sam sa svoje troje djece kući. Bilo bi teško kod privatnika raditi i imati troje djece. To je neizvodljivo. Nadam se da će se stvari promijeniti vremenom”, ističe ona.

Danas se sve manje mladih bračnih parova odlučuje da ima djecu. Razlozi su uglavnom finansijske prirode. A koliko je majka zanemarena pokazuje i to da u Bosni i Hercegovini danas nije bilo zvaničnog obilježavanja ovog praznika, niti poziva za poboljšanje položaja žena u društvu. Ipak, majka je majka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.