Biskup Komarica pojasnio poruku iza fotografije iz Ferhadije

Vijesti 09. maj 201618:02 > 18:03
Anadolija

Ferhat-pašina džamija u Banjaluci otvorena je u subotu, 23 godine nakon njenog rušenja. Svečanosti otvorenja prisustvovali su mnogobrojni državni i entitetski dužnosnici, ambasadori u BiH, političari iz drugih zemalja, ali i predstavnici svih religijskih zajednica u našoj zemlji.

Tog dana iz Banjaluke su poslane poruke mira i suživota, ali jedna fotografija poslala je posebnu poruku. Naime, tog dana, banjalučki biskup Franjo Komarica pridružio se u molitvi muslimanskim vjernicima koji su klanjali namaz u tek otvorenoj Ferhadiji. 

Fotografija biskupa Komarice kako moli u džamiji zajedno sa muslimanima obišla je regiju. U razgovoru za N1, biskup Komarica kaže da mu ovo nije prvi put da moli u džamiji. 

“Meni je uvijek drago doći. Bogomolja je bogomolja.  Za mene je uvijek impresivno doživjeti vjernike muslimane kako oni izražavaju svoj molitveni stav pred Svevišnjim Bogom, Gospodarom naših života. To je toliko dirljiva scena da čovjek tu ne može ostati indiferentan. To je duboko poštovanje onoga od kojeg ovisimo svi i kojem smo dužni sve. Ja sam molio na svoj način i od Boga zatražio mir za sve vjernike. Svi smo mi zaduženi jedni za druge, da se brinemo za duhovno i tjelesno dobro jedni drugih”, kazao je Komarica za N1.

“Nadam se da nisam nikoga sablaznio od dragih vjernika muslimana što sam ušao unutra. Drago mi je da sam mogao učestvovati u tom najsvetijem činu jer ta džamija nije izgrađena da bude muzej, da bude za turiste. To je molitvena kuća i zato treba duboko poštivati vjernika muslimana koji dolazi u džamiju”, poručio je biskup Komarica.

Anadolija

“Žao mi je što nema mojih Banjalučana, Bošnjaka muslimana koji pripadaju toj džamiji. Oni su po bijelom svijetu. Radi njih se gradila džamija. Možemo graditi crkve i džamije gdje hoćemo, ali ako nema ljudi one su bez svoje funkcije”, poručio je biskup Komarica na kraju. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.