17 porodica iz Kosove dvije godine bez krova nad glavom

N1

"Evo to je livada gdje su se moja djeca igrala. Evo šta je ostalo od katastrofe", Ovako svoju priču započinje Husein Čolić, koji od 2014 nema svoj dom.

Povremeno obilazi kuću i imanje koji su opasno područje. Ponekad iz nje iznese po koju stvar i prebaci je u smještaj koji je našao zajedno sa još 17 porodica iz Alića u naselju Kosova kod Maglaja.

“To su kuće koje nisu korištene ne znam koliko godina i sada nas u jednoj kući po dvije-tri porodice. Sad su došli ljudi da to renoviraju. Ostali smo u podrumima, vlaga,kiša, kišobrani”, kaže stanovnik Alića, Husein Čolić.

U Kosovi za 17 porodica ovdje više života nema. Zbog toga su tražili da se njihovo stambeno pitanje rješi. Već dvije godine čekaju na to rješenje.

U septembru prošle godine stanovnici Kosove su potpisali ugovor sa Federalnim fondom za ugrožene u poplavama i klizištima i opštine Maglaj.

Prema tom ugovoru trebalo im je obezbjediti po 35 hiljada KM. U decembru je ugovor istekao, a novac nisu dobili.

Dobili su 10 hiljada KM za izgradnju novih kuća. Izvođač je započeo gradnju, ali sada traži ostatak novca koji je potreban za završetak gradnji. Zbog toga su blokirali opštinu i traže rješenje svojih problema.

“Moja kćerka uči, nema uslova za učenje. Ona uči vani dok se ne smrkne. Nemamo ni struje, nemamo ničega”, kazala je Rabija Čolić, mještanka Alića.

Mještani kažu da neće odustati i kritikuju opštinu i načelnika Huesina Mustabašića da ih niko nije ni posjetio da vidi u kakvim uslovima žive.

Načelnik odgovara da razumije njihov gnijev i poručuje da će novca biti, ali da će sutra u Sarajevu saznati kako će se isplaćivati novac.

“U toku mjeseca maja će se konačno znati iz kojih sredstava, zato što znamo kako se sredstva pune, Vlada će pronaći sredstva i odrediti dinamiku isplate tih sredstava”, rekao je Mehmed Mustabašić, načelnik Maglaja.

Međutim, konkretnog datuma nema. Sredstva nisu osigurana i zbog toga građani Kosove najavlju da će nastaviti sa blokadama, a možda će uskoro, kako najavljuju, ponovo blokirati M-17.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.