Kakav je odnos BiH prema fašističkim simbolima

Vijesti 09. maj 201618:47 > 19:15
N1

Nijedne reakcije, osude ili komentara nije bilo u BiH, nakon što se na pola hektara zemljišta u Popovom polju pojavio ustaški simbol.

Slovo -U velikih dimenzija je uzorano uoči dolaska visoke hrvatske delegacije predvođene Tomislavom Karamarkom i Zlatkom Hasanbegovićem, koji su opštinu Ravno posjetili zajadno sa Draganom Čovićem, članom Predsjedništva BIH

Zašto je izostala reakcije od lokalne zajednice, nije nam odgovoreno – no šutnja potvrđuje pravilo kako se Vlast u BiH ponaša prema fašističkim simbolima.

Primjeri su brojni: Ulice nazvane po fašističkim ideolozima u Mostaru, četnicima u više gradova u RS ili pak sljedbenicima handžar divizije u Sarajevu.

Čuveno zdanje Partizanskog spomen groblja u Mostaru danas je ruglo je u koje ni najhrabriji ne zalaze, dok se Partizanskog spomen parka u Sarajevu političari sjete samo na godišnjice.

Ne treba zaboraviti ni izuzetno aktivan Ravanogorski četnicki pokret u BiH koji je uredno registrovan kao Udruženje gradana u BiH.

Negiranje genocida, stravičnih zločina proteklog rata ali i vrijednosti NOB-a samo su neki od primjera pred kojim i intelektualni krugovi zatvaraju oči.

Inicijativu o zabrani fašističkih organizcija i simbola nedavano je ponovno pokrenuo poslanik Senad Šepić nakon što je u Draževini kod Višegrada napadnuta ekipa N1 TV, no ništa se nije promijenilo

U BiH su donesene glavne antifašističke odluke. Njih se svake godine i u Mrkonjić Gradu podsjete i pripadanici SABNOR-a iz FBiH i RS, odavajući počast svima koji su pali u borbi protiv fašizma u BiH.

Treba li dodati da ovaj događaj obilježavaju odvojeno ujutro jedni, poslijepodne drugi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.