"Sljedeći koraci su u rukama vlasti na svim nivoima u BiH"

N1

U BiH je danas boravila visoka delegacija EU koju su predvodili generalni direktor Direkcije Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju Christian Danielsson i Izvršni direktor za Evropu i Centralnu Aziju u Evropskoj službi za vanjske poslove (EEAS) Thomas Mayr-Harting.

Oni su se sastali sa predstavnicima vlasti u BiH i RS, te predstavnicima političkih stranaka i civilnog društva. Sastanke je pratio Slaviša Starčević.

“Zajedno sa Mayr-Hartingom smo imali otvorene diskusije sa predstavnicima 14 glavnih političkih stranaka u BiH. Ovo je prvi put da smo se kao EU zajednički susreli sa svim glavnim političkim strankama koje su u februaru 2015. godine potpisale zajedničku Izjavu o opredjeljenju da poduzmu neophodne reforme na putu vaše zemlje ka EU”, poručio je Danielsson.

Mayr-Harting je je rekao kako je njihova poruka danas jasna i veoma jednostavna i da EU želi vidjeti da BiH napreduje ka svom putu ka EU. Sljedeći koraci su sada u rukama vlasti na svim nivoima u BiH. Političke stranke, njihovi lideri, te sve institucije koje oni predstavljaju – znaju šta se treba uraditi da bi aplikacija za članstvo dobila pozitivan odgovor već od jula ove godine.

Proces EU integracija zahtijeva međustranački konsenzus da bi se ostvarile potrebne reforme. Ovo se prije svega odnosi na provedbu Reformske agende, koja je suštinski uslov da bi države članice EU razmotrile aplikaciju za člansto BiH i zatražile mišljenje Evropske komisije o njenom meritumu. Objava rezultata popisa stanovništva bi olakšala provedbu Reformske agende.

Rečeno je i kako funkcionalan mehanizam koordinacije o EU pitanjima se mora dogovoriti da bi zemlja bila u mogućnosti da bolje komunicira s EU, da s lakoćom provodi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), te da pruži odgovor na opsežne zahtjeve za informisanje s kojima će se BiH suočiti ako pristupe narednom nivou. Svaki dan bez dogovora o procedurama koordinacije je izgubljen dan na putu ka članstvu u EU.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.