Ismir Jusko i Sead Jusić položili zakletvu

Vijesti 11. maj 201618:46 > 19:19
N1

Nakon pet mjeseci ponovo je kompletirano Vijeće ministara BiH. Zastupnici državnog Parlamenta potvrdili su imenovanje SBB-ovih kadrova Ismira Juska i Seada Jusića.

Sa 26 glasova za, šest protiv i šest suzdržanih, Predstavnički dom državnog parlamenta potvrdio je imenovanje Ismira Juske za ministra prometa i komunikacija BiH te Seada Jusića za zamjenika ministra odbrane, inače kadrova SBB-a. Vijeće ministara BiH konačno će početi raditi u punom kapacitetu, nakon što su još u decembru smijenjeni kadrovi Demokratske fronte.

Ja u ovom momentu neću biti čovjek od velikih izjava osim jedne – da ću dati sve od sebe da sa svojim saradnicima opravdam povjerenje koje mi je ukazano i da u najkraćem roku počnem sa realizacijom projekata. Sa saradnicima ću vidjeti koji su strateški planovi”, poručio je Jusko.

Podsjećamo, Ismir Jusko je krajem novembra preuzeo dužnost od Predraga Kurteša na čelu Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo te je do danas i obavljao ovu dužnost. Na ovo mjesto predložen je nakon što je od kandidature odustao Bakir Dautbašić protiv kojeg se na Sudu BiH vodi postupak u predmetu protiv predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića.

Danas su održane dvije sjednice Predstavničkog doma. Na prvoj najviše polemike izazvao je izvještaj zajedničke komisije o Nezavisnom odboru sa preporukama o sankcijama i smjeni pojedinih članova. Komisija je zamjerila tek pet sjednica tokom godine za koje se primaju visoke naknade, s druge strane I činjenicu da se nije brzo djelovalo nakon paljenja zgrade Predsjedništva BIH tokom februarskih protesta, ali ni u slučaju napada na Aleksandra Vučića u Srebrenici za što su neki poslanici ponovno prozvali Mirsada Vilića, direktora Direkcije za koordinaciju policijskih tijela. Napade na Nezavisni odbor u SNSD-u SBB nazvali su politizacijom.

Apsolutno je bilo nepotrebno imenovati neku ad-hoc komisiju koja bi dalje preispitivala rad Nezavisnog odbora. Pa potpuno je normalno da Izvještaj o radu Nezavisnog odbora bude pred Parlamentom a ne pred nekom ad-hoc komisijom“, izjavio je Staša Košarac iz SNSD-a.

Ono što se danas definitivno potvrdilo i što je Parlament uostalom svojom većinom potvrdio jeste da Nezavisni odbor u svom radu nije poštovao zakon, da je Nezavisni odbor napravio propuste i u slučaju napada na premijera Vučića“, kazala je poslanica SDS-a Aleksandra Pandurević.

Predstavnički dom razmatra i zahtjev poslanika Damira Bećirovića i Mirsada Mešića da se po hitnom postupku razmatra Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje se odnose na izbore za Grad Mostar po modelu tri izborne jedinice. Zanimljivo je da je njihov prijedlog podržala Vlada RS, no podršku SDA HDZ i SDS ovaj prijedlog u Parlamentu nema.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.