Iranski muslimani ove godine ne idu na hadž u Meku

Vijesti 12. maj 201617:34 > 17:35
AFP

Iranski muslimani u septembru će propustiti godišnje hodočašće u Meku zbog toga što se Teheran i Rijad nisu uspjeli dogovoriti o organizaciji hadža nakon što su u januaru prekinuli diplomatske odnose, obavijestila je iranska novinska agencija IRNA u četvrtak.

IRNA je citirala iranskog ministra kulture Alija Jannatija koji za zastoj optužuje Rijad. Na prošlogodišnjem hadžu poginulo je gotovo dvije hiljade hodočasnika, od kojih je 464 bilo Iranaca, nakon stampeda nastalog iz još uvijek nepoznatih razloga.

Zbog napetosti između Irana i Saudijske Arabije, dvije suprotstavljene sile u regiji, službeni Rijad u januaru je prekinuo diplomatske odnose pošto su demonstranti u Iranu napali saudijsku diplomatsku misiju zbog egzekucije proiranskog imama.

Podsjećamo, pragmatična vlada predsjednika Hasana Rouhanija distancirala se od napada na saudijsku ambasadu te su čak i sugerisali da su je organizirali strani elementi.

Iranski i saudijski dužnosnici razgovarali su u pokušaju da riješe taj problem, no to nije polučilo nikakav uspjeh, tvrde iranski dužnosnici.

Jannati je rekao kako Saudijci “nisu prihvatili njihove prijedloge o sigurnosti, saobraćaju i vizama za iranske hodočasnike”.

Rijad je odbacio zahtjev Irana da se vize izdaju preko švicarske ambasade u Teheranu koje je zaduženo za saudijske interese nakon zatvaranja njihove iranske ambasade.

“Saudijski dužnosnici drže da iranski hodočasnici trebaju dobiti vize za Saudijsku Arabiju iz neke treće zemlje, pošto su saudijske misije u Iranu zatvorene”, rekao je Jannati.

Iran je “veoma zabrinut za sigurnost Iranaca tokom svete ceremonije”, rekao je Jannati i najavio da će se razgovori sa saudijskim vlastima nastaviti.

Teheran je izrazio veliko nezadovoljstvo nakon prošlogodišnjih smrti Iranaca na hadžu koji je privukao blizu dva miliona hodočasnika iz cijelog svijeta. Iranski političari smatraju da Rijad nije sposoban organizirati taj događaj.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.