Vrsni ljekari napuštaju Klinički centar u Sarajevu

Vijesti 12. maj 201617:59 > 19:16
N1

Dolaskom Sebije Izetbegović na čelo Kliničkog centra u Sarajevu, ovom ustanovom vlada strah, tvrde mnogi. Vrsni doktori napuštaju svoja radna mjesta, u procesu su stotine tužbi radnika zbog kršenja prava, nedostaje lijekova, pacijenti sami kupuju, smanjuju se kapaciteti Klinika od ključnog značaja i niko više ne zna koja pravila i za koga vrijede.

Tako tvrde rijetki koji su pristali govoriti o dešavanjima na Kliničkom centru za televiziju N1. Slijedi tek prvi dio priče.

Ukidanje Zlatnog sata, jedna od prvih reformskih odluka doktorice Izetbegović, tretman kojim se u prvom kritičnom satu infarkta spašava život pacijenta, bez kasnijih posljedica i komplikacija. Metodu primjenjuju Tuzla, Mostar, ali ne i Sarajevo. Ljekari u strahu, nedostatak materijala, lijekova, zaključane sale, to je krajem aprila preživo i reditelj Enver Puška. Preživio je i infarkt, zahvaljući prijateljima i tuzlanskim ljekarima.

“Problem s njima je što ti ne kažu da ima Tuzla ili Mostar. Meni su prijatelji uzeli kardiomodul. Prijatelj doktor je rekao da su mi ovdje slabe šanse da preživim i kasnije kad su mi uradili taj stent u Tuzli. Većina ljekara s kojima sam razgovarao kažu da sam ostao da bi mi život bio ugrožen i najvjerovatnije ne bih bio živ”, kazao je Enver Puška.

Obrazloženje Odluke o ukidanju Zlatnog sata je nedostatak ljudskih resursa, jer ugovori na određeno nisu produženi za četiri tenhičara, koji su prošle godine tri mjeseca proveli obučavajući se za taj posao. Iako je u javnosti obrazloženje bilo da projekat nikada nije zaživio. Što u Sindikatu tvrde, nije istina. Sada se, tvrde, Klinika koja je pružala te usluge raspala. Preostali radnici su prebačeni u druge klinike na ispomoć, bez adekvatnog znanja iz te oblasti.

“Kako je novi menadžment odlučio da nema prekovremenih sati nikakvog dodatnog plaćanja, sem osnovne plate, sada te radnike ne možemo ni pozvati, a onda će se desiti da pacijent koji je iza radnog vremena doživio infarkt neće moći biti adekvatno zbrinut. Takav pacijent će imati ostećenje srca i on postaje invalid”, tvrdi Suad Rožajac, predsjednik Sindikata KCUS.

U ovom obavještenju stoji kako Klinički centar ne raspolaže reagensima te je nemoguće vršiti analize za različite vrste virusa. Zbog čega je to tako, nije poznato, menadžment na naše upite ne odgovara.Neki pacijenti sami kupuju lijekove. Što pokazuju i računi koje smo dobili od blizu 700 maraka. Zavod zdravstvenog osiguranja bi trebao refundirati novac ipak…

“Pacijent sada duplo troši. Ja sam odvojio od svoje plate za zdravstveno osiguranje, a sad ću morati kupiti lijek. Veliki će procenat tih pacijenata ustvari neće ni tražiti sredstva, a oni koji traže dobit će ih ali nekad, pa ćemo to odgađati i taj ćemo dio troškova zdravstva opet prebaciti na pacijente”, dodaje Rožajac.

“U cijeloj ovoj priči, umjesto da napredujemo, mi nazadujemo. Mnoge funkcije koje smo radili prije godinu dana trenutno ne radimo… Transplataciju bubrega, zlatni sat, vrlo malo transplatacije koštane srži, vrlo malo RCP. Ima još hiljadu stvari koje umjesto da idemo naprijed mi idemo stepenicu dvije ili dva tri koraka nazad”, ističe Dragan Stevanović, Ljekarska komora KS.

Klinički su već napustili Nenad Vanis i supruga Selma, Senka Mesihović-Dinarević, njen brat Rusmir Mesihović, oftamolozi bračni par Karčić, Goran Akšamija.

“Na primjer, na Klinici za psihijatriju i neurologiju samo su telefonski obaviješteni doktori koji su položili specijalistički ispit da im je istekao njihov ugovor, a jeste bio na određeno do polaganja specijalistickog ispita i bio je u funkciji specijalizanta s koeficijentom specijalizanta, ali je u ugovoru stajalo da će morati raditi još četiri godine za našu ustanovu”, kazao je Suad Rožajac.

“Donose se neke poluformalne odluke u vidu eksperimenta, pokušaja i tako dalje, a da niko nije napisao nikakav zvaničan dokument. Na koji način će se raditi, zašto će se raditi, koliko će se raditi. Ja sam navučen kao staro vojno lice da u principu postoji pravilo obezbijedi pa naredi”, smatra Stevanović.

A registra ljekara nema. Ko će naslijediti one koji odlaze u penziju, ali i one koji očito od nesređenog sistema bježe u privatne prakse, ili čak izvan granica BiH. Čak su dva tehničara obučena za ukinuti tretman Zlatni sat, dospjeli već do Njemačke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.