Izet Hadžić: Ne želim da nas prikazuju kao divljake

Vijesti 13. maj 201618:15 > 19:11
N1

Nakon što je završen proces pregovora i pripajanja određenog broja takozvanih paradžemata Islamskoj zajednici BiH, obavezu da se obračuna sa pojedinim zajednicama preuzela je država. Najavljene su represivne mjere, a ovih dana u pojedine džemate već je upala i inspekcija sa policijom.

Nove kontrole, pripadnici ovih zajednica smatraju novim pokušajima zastrašivanja i diskriminacijom države.

Rijaset Islamske zajednice BiH nedavno je okončao pregore sa džematima koji su vaninstitucionalno djelovali. Od 38 džemata, 14 ih je prihvatilo uslove Islamske zajednice, dok je 22 džemata odbilo pripajanje, te nastavilo samostalno djelovati. Upravo na ovoj listi nalaze se Stijena, Brezičani i Ošve, kojima je ovih dana na vrata pokucala i Federalna uprava za inspekcijske poslove.

“Inspekcijske aktivnosti vrše se iz nadležnosti definisanih zakonom i podzakonskim propisima koji regulišu građevine i zahvate iz općinske nadležnosti, iz nadležnosti definisanih Zakonom o slobodi vjere i pravnog položaja crkava i vjerskih zajednica u BiH”, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

Islamska zajednica je završila svoj posao, i sada je na državi da se obračuna sa ovim problemom, rekao je ministar sigurnosti Dragan Mektić. Ostaje dosljedan u nastojanju da se žestoko obračuna s njima.

Sve ćemo agencije staviti u funciju, od državnog do nižih nivoa, dostavićemo im sve operativne podatke koji ukazuju na njihovo djelovanje, i sačinićemo kataloge lica i osoba koje nastupaju sa tih pozicija, te ih staviti pod kontrolu“, izjavio je Mektić.

Represivne mjere pojedini džemati već su osjetili. Među njima je i onaj u Ošvama, kojeg predvodi Izet Hadžić. Kaže, jučerašnji upad inspekcije i policije još jedan je dokaz da je njegova zajednica diskriminisana.

“Znači, ovo je zakonsko djelovanje, ali po zakonu idu usmjereno samo na posebnu grupu ljudi, dakle, čista diskriminacija. Oni su meni rekli, mi nismo nikoga došli zatvarati, postoji zakonska legalizacija kuće, to je stambeno poslovni objekat, koji ću ja već u ponedjeljak legalizovati kao kuću svoju i nije nikakav problem”, komentarisao je Izet Hadžić, član tzv. Koordinacije nezavisnih džemata.

Hadžić smatra da Zakon o slobodi vjere ima pravo tumačiti na svoj način. Niko im, kaže, u sekularnoj državi nema pravo zabraniti djelovanje.

“Ja sam otvoren za sve. Dakle, razgovaram i sa SIPA-om i sa obavještajnim službama, ne jer me je nečega strah. Da sam nešto kriv davno bih bio u zatvoru, već što želim da ovu populaciju ljudi izvadim iz ralja onih koji žele da nas prikažu kao divljake“, dodao je Hadžić.

Selo Ošve jedno je od mjesta posebno interesantnih sigurnosnim agencijama. Na takav tretman su, kažu, odavno navikli. Inače, ovaj džemat nalazi se na listi od oko 60 zajednica u Federaciji, koje agencije smatraju ekstremnim.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.