Tuzlanska kolona: Jedan događaj, dvije istine – do kada?

Vijesti 15. maj 201621:21 > 21:25
N1

Prilikom izvlačenja JNA iz kasarne prema Majevici, na Brčanskoj Malti, došlo je do sukoba između vojnika JNA i Teritorijalne odbrane i policije Tuzle.

Tom prilikom, poginulo je najmanje 49 pripadnika JNA i četiri pripadnika tuzlanske policije. Kao pripadnik manevarske čete Mirza Ahmić tog 15 maja bio je u kasarnoj u Solini u blizini Brčanske Malte.

Smatra da su se taj dan desile neočekivani stvari koje su promjenile tok rata u BiH ali da se Tuzla samo branila.

“Nismo znali šta se sprema. Bili smo zaduženi da propustimo kolonu koja je i prije samog odlaska počela da puca, da šenluči”, kazao nam je Ahmić.

Jedan događaj – dvije istine. Predstavnici RS danas su u Tuzli podsjetil da niko nije odgovarao za stradanje vojnika JNA.

“Ja se nadam i mislim da sve politike, sva sudstva i tužilaštva u narednom preiodu moraju da procesuiraju sve one koji su činili ratne zločine jer samo tako možemo imati održivu BiH”, kaže Milenko Savanović, ministar za boračka pitanja RS.

Selim Bešlagić, ratni načelnik Tuzle, danas je poručio da bh pravosuđe mora staviti tačku na slučaj Tuzlanska kolona. Kazao je da ne bježi od odgovornosti, ali i da se pokrene pitanje optužnice protiv Mileta Dubajića koji je komandovao kasarnom.

“Oni moraju optužiti i naći kriv ko je kriv za ovo. To je tužba protiv Mileta Dubajića organizatora jedne kolone koja je haotično izlazila iz grada, u kojoj su stavili ljude na eksplozivna sredstva”.

Tuzla već 24 godine pokušava saprati ljagu sa sebe. Obje strane smatraju da više ne mogu postojati dvije istine.

“Jednu koja Tuzla i Tuzlaci, i to građani koji su bili svih nacionalnosti, branili pravo na život i tradiciju antifašističku. I drugu, kojoj se Tuzli fakturiše jedan mučki napad na kolonu mladih vojnika”, kaže Meša Bajrić, bivši načelnik Stanice bezbjednosti Tuzla.

I Milomir Savčić, predsjednik boračke organizacije boraca RS kaže da ne mogu biti dvije istine.

“Mi moramo utvrditi, ako nam je stalo do pomirenja šta se zaista ovdje desilo. Ne mogu biti dvije priče. Kakav je to značaj i doprinos ako je neko nekome pucao u leđa. Isto kao što mi Srbi imamo na žalost imamo razloda da se zbog nečeg i nekih pripadnika našeg naroda koji su uradili nedjela, da se stidimo, imaju i drugi”.

Za dešavanja na Brčanskoj Malti do sada je bio osuđivan dva puta Ilija Jurišić. Međutim, nakon devetgodišnjeg sudskog procesa, Apelacioni sud oslobodio je Jurišića za bilo kakvu odgovornost za dešavanja na Brčanskoj Malti usljed nedostatka dokaza.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.