"Niko od medicinskog osoblja neće ostati bez radnog mjesta"

Vijesti 16. maj 201617:41 > 19:16
N1

Iz Kliničkog centra u Sarajevu oglasili su se saopštenjem povodom navoda kako Sindikata ove Ustanove, tako i pojedinih ljekara, te demantuju navode o pritiscima na ljekare kao razloge napuštanja Kliničkog centra.

Demantuju ukidanje Zlatnog sata, te tvrde da sve odluke koje donose idu u smjeru uređivanja teškog finansijskog stanja Ustanove, a niti jedna od tih odluka nije na štetu uposlenih ili pacijenata.

U toku je nova sistematizacija radnih mjesta, tvrde u UKCS-u. Cilj racionalizacija troškova. Veliki broj službi i odjeljenja, šefovi s visokim primanjima, neravnomjerno raspoređena radna snaga. Obim poslova minimalan. Tome se moralo stati u kraj, tvrde.

“Niko od uposlenih ljekara i medicinskog osoblja neće ostati bez radnog mjesta, na koje će biti raspoređen u skladu sa svojom stručnom spremom i Zakonom propisanim odredbama”, saopšteno je iz UKCS-a.

Odlazak ljekara nema veze s zastrašivanjem ili pritiscim koji dolaze od menadžemnta. Odlazak starih i dolazak novih ljekara je učestala praksa. A otišlo je njih najmanje osam, do sada.

“S novim menadžmentom ukida se bahatost i samovolja, te se uvodi red, kako bismo omogućili što kvalitetnije usluge liječenja i ugodniji boravak našim pacijentima u UKCS-u”, navedeno je također u saopštenju.

U tom smjeru, kažu iz Kliničkog ide i ukidanje dvojne prakse ljekarima, odnosno rada u privatnim klinikama za vrijeme radnog vremena. U svrhu bolje usloge pacijentima je i odluka o zatvaranju KUM-a na dva dana sedmično. A na Opću bolnicu se to odrazilo ovako:

“Jedno vrijeme ćemo morati svjesno kazati građanima da ćemo na neki način improvizirati, a to ćemo onda jasno, glasno i javno kazati da improviziramo, a ne ovako potajno da se odgovornosti prebacuju ovdje ili ondje”, smatra doktor Dragan Stevanović.

Zlatni sat kažu nije ukinut, nego su postojale određene smetnje kod realizacije. Iako ovaj papir jasno govori da je ukinut. Dugovanja Kliničkog su oko 100 miliona maraka i sve što se radi je u cilju saniranja tog duga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.