Žolja: Dodik je shvatio koliko su jaki mediji

Vijesti 17. maj 201608:53 > 09:04
N1

Predstavnici Saveza za promjene danas su u Beogradu zakazali konferenciju za novinare s ciljem da narodu Srbije prenesu nezadovoljstvom Dodikom i njegovom politikom u Republici Srpskoj.

Veliki broj medija u regionu je bio zainteresovan za događaje u Banjaluci, a iz Saveza za promjene smatraju da mediji iz Srbije favorizuju Milorada Dodika.

O tome je u jutarnjem programu N1 televizije Aleksandar Žolja, Helsinški odbor građana Banjaluka.

SZP je podigao ljestvicu aktivnosti. Imali su regionalnu medijsku pažnju, a sada žele nastaviti s aktivnostima i biti u fokusu. Izjave Vučića, da je opasna situacija, da se nešto sprema u Banjaluci i da će biti nemiri, su na neki način optužbe ka SZP. I zato oni sada idu u Beograd“, smatra Žolja.

Konferencija u Banjaluci ne bi bila propraćena, smatra Žolja jer su Javni servis i pisani mediji kontrolisani od strane Milorada Dodika. “Nezavisni dio su portali, ali oni još uvijek nisu toliko utjecajni u RS. U Beogradu će dobiti veću pažnju. Oni žele objasniti da su realna politička opcija koja želi ukazati na kriminal i korupciju, a ne rušiti institucije u RS i BiH.”

On smatra da je Dodik popularniji u Srbiji od svojih političih protivnika.

Pojavljuje se na mitinzima, često je u Beogradu. Javnost u Srbiji misli da Dodik govori istinu, da je on RS i da će RS nestati ako on ode s vlasti. To nema veze s pameću i tu je Savez za promjene upravu.

On je kazao da je teško ostati nezavisan jer je većina medija pod političkim ili finansijskim utjecaj.

Javni servis je pod utjecajem vladajućih struktura, direktno pod SNSD-a ili Dodika, jer na TV ne možete vidjeti opozicionog lidera. Tu je uvijek samo jedan strana“, rekao je Žolja.

SZP zahtjeva smjenu rukovodstva RTRS-a.

To su legitimni zahtjevi. Pitanje je da li će vlast uopće gledati na to. Dodik je shvatio koliko su mediji jaki i držeći medije pod kontrolom on će obezbjediti još dužu vladavinu.”

Član Helsinškog odbora građana Banjaluke ne vjeruje da će doći do vanrednih izbora na nivou RS, a ni na državnom nivou.

Ovo je početak predizborne kampanje SNSD-a i Saveza za promjene i ona će se zahuktati. Sve ovo vidim kao uvod u lokalne izbore na jesen.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.