UŽIVO| Postignut dogovor boraca i predstavnika Vlade FBiH

Vijesti 19. maj 201611:42 > 16:29
N1

U Sarajevu su zakazani protesti demobilisanih boraca, a do 11 sati se pred dvoranim Juan Antonio Samaranch - Zetra okupilo nešto manje od 100 boraca.

16:28 Predstavnici bivših boraca koji su se danas okupili pred Vladom Federacije Bosne i Hercegovine postigli su dogovor s predstavnicima tog izvršnog organa vlasti.

Dogovoreno je da se sastanu sljedećeg petka te usaglase u vezi s realizacijom Rezolucije koju je pripremilo Vijeće branilaca Federacije BiH.

16:00 Više od 1.000 demobilisanih boraca i građana okupilo se danas na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici zbog protesta koji organizuje Savjet boraca/branilaca ZDK.

Anadolija

13:45 Dok još uvijek traju pregovori predstavnika okupljenih boraca u Vladi FBiH, helikopter FUP-a nadlijeće iznad njih. Ogorčeni borci pitaju se zašto je angažovan helikopter i hoće li to platiti građani.

Kad su bile poplave, tada je falilo para za helikoptere, a kad političarima zagusti onda može i helikopter“, kazali su okupljeni.

12:45 – U ime okupljenih boraca koji traže svoje prava u zgradu Vlade FBiH na pregovore ušli su Selvedin Bulbul i Murat Silajdžija.

12:35 – Predstavnici okupljenih boraca ušli u zgradu Vlade FBiH na pregovore.

12:15 – Kako javlja reporter N1 koji se nalazi na mjestu događaja, nekoliko stotina boraca je stiglo pred zgradu Vlade FBiH.

N1

12: 00 Više od 500 bivši pripadnika Arnije RBiH i MUP-a, nakon postrojavanja na platou stadiona Koševo zaputilo se prema zgradi Vlade Federacije BiH gdje će održati mirne proteste, tražeči od resornog ministra Salke Bukvarevića da ispuni zahtjeve koje su naveli u Rezoluciji, javlja reporter novinske agencije Patria.

U nekoliko navrata helikopter FMUP-a nadlijetao je prostor iznad stadiona Koševo dok je trajalo postrojavanje. Na putu od Koševa do Vlade Federacije BiH građani Sarajeva aplauzom daju podršku bivšim borcima. Zaustavljaju se čak i automobili iz kojih izlaze ljudi i pozdravljaju se sa borcima.

11:00 Pred zgradom Vlade FBiH je i dalje sve prazno. Objekat obezbjeđuje veći broj policajaca, a postavljena je i zaštitna metalna ograda, javlja reporter Edib Bajrović. 

U 12 sati okupit će se obespravljeni bivši borci u deset kantona, kao i u Sarajevu. Okupljanje je planirano u 11 sati na platou ispred stadiona Koševo, a nakon postrojavanja zaputit će se prema zgradi Vlade FBiH. I tako će biti u svih 10 kantona.

Bivši borci ne odustaju od svojih zahtjeva. Smatraju da se stotine miliona KM bespotrebno baca na hiljade nekakvih boračkih udruženja koja bi trebala služiti njima, a ne da budu svrha sama sebi.

Podsjećamo, pregovori koje su bivši borci/branitelji imali 25. aprila u zgradi Vlade FBiH nisu dali rezultate, te je donesena odluka da se 19. maja u 12 sati protesti održe u gradovima u svih deset kantona Federacije BiH. Od Rezolucije Savjeta boraca/branitelja ogradila su se sva boračka udruženja koja su na federalnom, kantonalnim i općinskim budžetima.

N1
N1
N1
N1
N1

Zahtjevi iz Rezolucije

– Borački dodatak na osnovu vremenske pripadnosti provedene u ratnim jedinicama za pripadnike ARBiH i HVO na jednako – pravnoj distanci i pravu kakvo to imaju i pripadnici boraca VRS koji obilježavaju 9. januar stvaranja Republike Srpske, oružanom pobunom rušenjem ustavno-pravnog poretka Republike Bosne i Hercegovine.

– Da se prekine sa finansiranjem za tzv. temeljna boračka udruženje i saveze u FBiH čiji iznos na godišnjem nivou od općine preko kantona do Federacije iznose preko 180 miliona KM.

– Da se uvede jedinstven registar i objavi javno spisak svih pripadnika ARBiH i HVO kako bi se moglo utvrditi revizija pripadnosti ko su pravi a ko lažni pripadnici boračke populacije i njihova spoznaja o učešću u ratu.

– Da se 550 milona KM koje Federalno ministrstvo koristi za brigu boračke populacije i 180 miliona KM za finansiranje tzv. utemeljenih boračkih udruženja, saveza i druga kantonalna sredstva prebace u svrhu boračkog dodataka za sve pripadnike učesnike rata. Što je više nego dovoljno da svaki pripadnik-učesnik rata dobije pravo na borački dodatak.

– Da se utvrdi i procesuiraju osobe koje su nelegalno uvodili pripadnost u oružane formacije ratnih jedinica sa početkom učešća u ratu od 18. 09.1991. godine, iako se zna da u tom vremenu nisu postojale nikakve vanistitucionalne, niti institucionalne ratne jedinice.

– Da se ne usvoji novi Zakon koji je kao nacrt o pravima boraca bez prethodne javne rasprave stavljen u parlamentarnu proceduru.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.

#slider_0