Mektić o RTRS: To su najveći trovači javnog prostora u BiH

Vijesti 19. maj 201614:14 > 14:25
N1

Ministar sigurnosti BiH, Dragan Mektić održao je dugu i iscrpnu press konferenciju na kojoj je govorio o pritiscima RTRS-a i tvrdnjama samozvanog eksperta za sigurnost - Dževada Galijaševića.

“Posljednji put reagujem na nebuloze i gluposti koje se objavljuju putem RTRS, za koju mislim da je najveći medijski trovač javnog prostora, šireći netoleranciju i nacionalizam, te podatke koji su fašistoidnog karaktera”, kazao je Mektić u uvodu.

Nisam nacionalista. Volim sve ljude i narode u BiH. Svi su mi dragi, kazao je Mektić – odgovorivši na tvrdnje koje je servirao Galijašević oko toga “da li je Mektić Srbin ili Hrvat”.

“Jel se ljudi mjere po tome što su Hrvati, Srbi ili Bošnjaci, ili po tome znaju li nešto raditi ili ne. Sve to rade preko Dževada Galijaševića. Vješto to kombinuju sa njegovim izjavama”.

Kaže, da je njegova diploma bila osporavana, a on javno traži da se njegova diploma istraži, jer je s njom radio 15 godina u RS-u, i da u njoj “nema sporan niti jedan zarez”.

Galijašević tvrdi, putem RTRS “da je Mektić izršilac ministarstva obavještajnih poslova Hrvatske”.

“Ekspert za sve i svašta Galijašević je tu pobrkao funkcije i nadležnosti”, kaže Mektić, ministar sigurnosti BiH.

“Samo ću putem sudova tražiti da dokaže preko JMB da nisam Srbin, nego Hrvat, i da to nisu moji roditelji – nego da sam ja usvojen. To je fašistoidna izjava”, ljutito je kazao Mektić na tvrdnje “samozvanog eksperta za sigurnost” Dževada Galijaševića.

“Čemu toliko trovanje ovog prostora. Je li ja trebam da preispitujem jesu li moja djeca, moja djeca. Da li i to Galijašević preko JMB da dokaže. Trebam li ja da se uplićem u priče oko RTRS-a, njihovog direktora. To je privatni život, ne interesuje me to – samo posao”, kaže.

Idu ozbiljne istrage – milijarde su u pitanju

Javno je pozvao RAK da reaguje, dostavit će im sve materijale – i zahtjevati da se preispira način govora na RTRS, i da li je to govor mržnje.

“Sve se kuha u kabinetu Milorada Dodika, i sve prolazi njegovu cenzuru. Pozivam ga da se ovo zaustavi, ovo ide predaleko. Ovo nije u nivou ljudske komunikacije”.

“Kako to da ja nemam nikakav problem osim sa RTRS-om. Sa svima sam ok, osim sa njima. Niko mi ne istražuje privatni život. Je li toliko bolno što im dolazi kraj, i što će polagati račune? Nema države u Evropi koju je neko opljačkao, a da nije polagao račune. Ko nije počinio ništa, nema čega da se boji”, smatra Mektić. 

Idu ozbiljne istrage, gdje su u pitanju milijarde štete – koje će se dokazati, najavio je Mektić. “Jesam li ja zato Hrvat, što insistiram da se otvori istraga. Ako mi neko može objasniti ima li veze da li sam ja Srbin, Hrvat, Bošnjak, mješanac – s tim što ja radim – koliko je to bitno ili ne, onda je RTRS profesionalna televizija. Svako će svoje račune polagati”, oštro je kazao ministar sigurnosti BiH. 

“Sad će reći da vršim pritisak na medije. Zašto se Klub novinara Banjaluka ne ogradi od toga? Od teškog nacionalizma, fašizma, segregacije u dnevniku? Neću se spustiti na taj nivo da komentarišem bilo šta od te televizije iz Banjaluke, ako je to televizija”.

“Teško mi je što moram govoriti s pozicije da moram pominjati nacionalnosti. To moj mentalni habitus nikako ne može da proguta i sažvaće. Bitno mi je da smo ljudi, i da uradimo nešto za budućnost ove naše djece. Nema budućnosti u ovakvoj korupciji i finansijskom kriminalu. Dotjerani smo na finansijsko dno, što to ne istražuju?”, završio je svoju press konferenciju Dragan Mektić. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.