Rifat Škrijelj: Visoko obrazovanje u BiH je degradirano

Vijesti 20. maj 201610:21 > 10:24
N1

Dekan Prirodno-matematičkog fakulteta Rifat Škrijelj novi je rektor Univerziteta u Sarajevu. Mandat rektora, u pravilu, započinje 1. oktobra u godini u kojoj je izabran, a prestaje 30. septembra u godini u kojoj mu ističe mandat.

O stanju u visoko – školskom obrazovanju u temi jutra razgovarali smo sa novoizabranim rektorom, prof. Rifatom Škrijeljom.

Prošli četvrtak je bila izborna sjednica Senata Univerziteta u Sarajevu, a Škrijelj je pobjedio sa ozbiljnom većinom.

Univerzitet poznajem dosta dobro jer sam njegov uposlenik 30 godina. Posljednjih pet godina radim kao dekan PMF-a, jednog od najsloženijih fakulteta sarajevskog Univerziteta sa pet odsjeka. Skoro deceniju sam član senata Univerziteta u Saajevu, tako da su mi svi procesi jako poznati i općenito na Univerzitetima u BiH.

Treba se mobilizovati jedna nova pozitivna energija, a podrška meni je bila pobjeda Senata Univerziteta u Sarajevu nad procedurom izbora rektora koja je u proteklim mandatima obično bila u jednom ili dva kruga. Ovaj put je to učinjeno na jedan svečan način“, rekao je za N1 Rifat Škrijelj.

Na posljednjem Kongresu SDA predstavio je planove ove stranke o oblasti obrazovanja. Član je i aktuelne komisije za izmjenu zakona o visokom obrazovanju.

Nalazimo se u fazi reforme koja je počela s Bolonjskim sistemom obrazovanja. Dobili smo institucionalnu akreditaciju i pred nama su obaveze koje proizilaze iz reformi. Imamo samo nekoliko fakulteta koji su svoje programe akreditovale kod međunarodnih kuća, ali domaću akreditaciju sarajevski Univerzitet tek treba da nastavi, ali mislim da ćemo i to uspješno nastaviti.

Slijedi i ozbiljna briga oko smještaja organizacionih jedinica, jer zbog rata još uvijek imamo problem da naše četiri organizacione članice nemaju svoj prostor i rade u nedovoljno kvalitetnim uslovima. To je slučaj sa Akademijom scenskih umjetnosti, Muzičkom akademijom, Fakultetom zdravstvenih studija i Fakultetom za historiju“, mišljenja je novi rektor Univerziteta u Sarajevu.

Na pitanje loliko su profesori zadovoljni statusom, prof. Škrijelj je odgovorio: “Kada je to u pitanju profesori su pored rada na sarajevskom Univerzitetu, radom na drugim Univerzitetima uspjevali obezbjediti dodatna sredstva tako da nemamo povike da nisu zadovoljni svojim primanjima. Ipak, to nanosi štetu sarajevskom Univerzitetu jer manje vremena provode u Sarajevu. Ne može jedan čovjek u toku jedne sedmice biti na više Univerziteta, a to se događa. Priznajem da sam i sam radio u Tuzli i Mostaru vikendom. To ne radim u protekle četiri godine.”

Univerzitet u Sarajevu je na 1850. mjestu na svjetskoj rang listi univerziteta u Sarajevu.

To je po jednoj od tih skala, a na nekim se ne nalazimo nikako. Moramo popraviti kvalitet izvrsnog sarajevskog Univerziteta, a to se može popraviti unutrašnjim uređenjem, zatim moramo biti vidljivi u svijetu jer nismo iskoristili svoje potencijale. Informatički dio nismo podigli na nivo da sve što je kvalitetno s našeg Univerziteta bude dostupno svijetu 24 sata dnevno. Ljudske resurse nismo stavili u funkciju razvoja Univerziteta“, kazao je Škrijelj.

On je naglasio da je sarajevski Univerzitet kolijevka svih ostalih Univerziteta u BiH.

Visoko obrazovanje je degradirano, pa je tako Univerzitet u Sarajevu kao državni univerzitet poziciniran kao kantonalni i izjednačen je sa svim novonastalim koji se po Ustavu BiH mogu formirati u svakom kantonu. Taj veliki problem se direktno održava na Univerzitete, jer svi javni Univerziteti imaju probleme, prvenstveno sa finansiranjem.

Škrijelj je prokomentarisao i “masovnost fakulteta” u BiH.

Tu profitiraju privatni fakulteti jer studenti žele dobiti diplomu. Odlaze na privatne fakultete plačajući duplu ili troduplu cijenu. Kratkoročno gledano ta logika je za njih prihvatljiva, ali dugoročno ona je jedan veliki korak unazad jer veliki broj privatnih Univerziteta nigdje u svijetu nije priznat.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.