BiH čeka dok druge države biju bitku s natalitetom

N1

Dok se na sav glas priča o odlasku mladih ljudi i natalitetu u BiH, nema ni pomoći ni razumijevanja države za one koji imaju želju biti roditelji.

BiH je naime jedina zemlja u regiji koja nema zakon o vantjelesnoj oplodnji. Da li je pravo na roditeljstvo u BiH još uvijek privilegija bogatih?

Marko i Jovan su na svijet došli prije 2,5 godine. Težak je to put bio, priča nam tata Dejan. Stres, pritisak, intenzivno liječenje, problem novca – sve je to prolazio sa suprugom. No, vrijedilo je kaže. Blizance su uspjeli dobiti iz drugog pokušaja vantjelesnom oplodnjom.

Sreća je što u RS-u bračni parovi po zakonu imaju dva besplatna pokušaja. Oni se rade u klinici Medico S u Banjaluci. Neke lokalne zajednice u RS-u finansiraju i treći besplatni pokušaj“, rekao je Dejan Kerleta.

Parovi u FBiH nemaju ovu sreću. Pacijenti uglavnom sami snose troškove liječenja i vantjelesne oplodnje. Situacija je drugačija od kantona do kantona. U Tuzlanskom je još i najbolje. Parovi imaju dva besplatna pokušaja. U Kantonu Sarajevo ni jedan.

Razumijevanja za parove koji se jednog dana žele ostvariti kao roditelji država nema. BiH je jedina zemlja u regionu koja nema regulisan zakon o medicinski potpomognutoj oplodnji. Inicijative da se zakon donese bilo je od strane Komisije za ravnopravnost polova, no zakon je u Parlamentu oborila Ustavnopravna komisija.

Iz razloga što, rekli su iz SNSD-a, zakon nije ustavna nadležnost BiH, nego entiteta. I da FBiH treba donijeti svoj zakon.

BiH potpisivanjem konvencija kako UN, tako i Evropskih je preuzela obaveze, ali i Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, mi smo kao zemlja dužni da uspostavimo ovo na državnom nivou“, kazala je Maja Gasal – Vražalica iz Komisije za ravnopravnost spolova u BiH.

Vremena i novca je sve manje, a parova kojim je vantjelesna oplodnja potrebna sve je više. U Kliniku Bahceci ih mjesečno dođe 30 do 50. Uspije se uraditi 50 tretmana. Cijena jednog je 4.500 maraka.

Realna potreba u FBiH je 80 – 100 ciklusa mjesečno. Od početka 2016. godine do sada imali smo 600 novih pacijenata koji traže IVF tretman. BiH ima ogroman problem sa sterilitetom i ovaj problem je strateški bitan za budućnost ove zemlje“, rekao je dr. Umit Goktolga.

Druge zemlje su to prepoznale. Primjerice, u Srbiji i Makedoniji parovi imaju tri besplatna pokušaja, Hrvatskoj šest, a u Sloveniji od 8-9.

I dok druge zemlje biju bitku sa padom nataliteta, BiH čeka. Godine prolaze, a parovi gube nadu. Dejan, iako sada ostvaren kao roditelj, zna koliko frustrira činjenica što država nema sluha za parove koji prolaze kroz izuzetno stresan i težak period, a sve kako bi dobili potomstvo.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.