Tigrasti komarci na obali rijeke Save

Vijesti 24. maj 201618:49 > 19:10
N1 / Ilustracija

Uz obalu rijeke Save pronađeni su tigrasti komarci, inače prenosnici opasnih bolesti, između ostalog i ZIKA virusa.

Iako su primijećeni krajem prošle godine, javnost je za to saznala tek sada. Ima li razloga za strah, i panike među građanima – provjerila je naša ekipa.

Granični prelaz Gradiška – jedno od staništa tigrastih komaraca, prenosnika groznice “Zapadnog nila” koja izaziva tešku neurološku infekciju. Te opasng zika virusa koji kod trudnica uzrokuje rađanje beba sa neobično malom glavom.

Ovaj granični prelaz je samo jedna od pet lokacija gdje su pronađene larve ali I odrasli tigrasti komarci. Osim ovog mjesta pronađeni su na GP u Brodu, u Bijeljini I Laktašima u vulkanizerskim radnjama te u Banjaluci u privatnom stambenom objektu.

Iako su iz Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan” još krajem prošle godine prijavili ove lokacije Institutu za javno zdravstvo RS tretiranje komaraca će uslijediti tek kada se mapiraju sve lokacije I utvrdi tačan broj larvi. Iz Instituta kažu da će preduzeti pooštrene mjere dezinsekcije, te da će se vršiti uz njihov konstantni nadzoor i kontrolu.

Stanovnici Gradiške kažu da su neupućeni ali da strah ipak postoji.

ANKETA:

– “Kao prvo ne znam šta znači to. Značenje prvi put čujem od vas.
– “Nisam još primjetio ništa.”
– “Šta se god pojavi treba uzeti za ozbiljno. E sad koliko to narod I vlast uzimaju za ozbiljno je priča za sebe, ali treba biti oprezan.”

Da treba biti oprezan slažu se i epidemiolozi ali poručuju da razlog za strah nije opravdan.

Mi smo zemlja sa potencijalnim rizikom za unos infekcije. To je svaka zemlja na svijetu. Ako neko otputuje u Brazil i tamo se zarazi naravno da se može vratiti kao zaražen. To je rizik cijelog svijeta zbog brzog saobraćaja“, rekla je Zarema Obradović, spec. epidemiolog.

Mnogo veći problem bi mogao nastati ako se ne provedu potrebne mjere kod uništavanja tigrastih komaraca. U tom slučaju bi se u BiH mogla pojaviti vlastitita infekcija. Stručnjaci upozoravaju da ih je mnogo lakše suzbiti dok su larve, te da toplo vrijeme koje nam dolazi pogoduje razmnožavanju ovih insekata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.