Emrić: BiH jednoglasno ne prihvata otpad na Trgovskoj gori

Vijesti 25. maj 201609:06 > 09:10
N1

Jasmin Emrić, zastupnik Stranke demokratke aktivnosti (A-SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH bio je gost Novog dana u rubrici Press, gdje je komentarisao jučerašnju burnu sjednicu državnih parlamentaraca.

Tačke o popisu nije bilo, no to nije spriječilo parlamentarce da iznesu svoje stavove.

“Došlo je do diskusije, jer pojedini poslanici smatraju da je direktor agencije prekršio zakon. Drugi misle da to nije tako i da unutar zakona postoje ovlasti koje je iskoristio”, smatra Emrić, koji je dodao da je jučerašnja rasprava išla u tom smjeru.

Ističe da će na nekoj od narednih sjednica biti više riječo o popisu.

Bilo je rasprave o Dopuni zakona o sukoba interesa, jer javnost očekuje da se uredi sistem sukoba interesa i da se počne primjenjivati postojeće zakonsko rješenje – smatra Emrić.

S druge strane, on je kazao da postojeće rješenje nije kvalitetno.

“Smatra se da sistem sukoba interesa nije neovisan, nego da postoji prividna ovisnost jer Komisiju za sukob interesa čine predstavnici iz Parlamenta. To je i problem, što u zakonu nije određen status komisije – te što ta Komisija zbog administrativnih razloga nisu mogli raditi od 15. februara ove godine”, pojasnio je Emrić.

On je član radne grupe koja se bori protiv odlaganja nuklearnog otpada na lokaciji Trgovska gora i da je goruće pitanje trenutno u BiH.

“Mi smo na sjednici parlamenta imali tačku dnevnog reda i prijedlog Rezolucije o neslaganju i ne prihvatanju lokacije na Trgovskoj gori. Vode se aktivnosti u Republici Hrvatskoj na lokaciji Trgovske gore, koju je Sabor 1999. godine u programu prostornog uređenja odredio kao lokaciju radioaktivnog otpada”, kaže Emrić.

On je dodao da je prisutan otpor stanovništva, vladinog i NGO sektora da se Trgovska gora ne uzme kao odlagalište nuklearnog – radioaktivnog otpada.

Istakao je da aktivnosti nije bilo od 1999. godine, sve do 2015. kada su u Hrvatskoj pokrenute određene aktivnosti koje su temu ponovo označile kao aktuelnu u BiH i Hrvatskoj.

“Naravno da su građani zabrinuti. Taj dio uz Unu ima turistički potencijal, a odlagalište nuklearnog otpada će smanjiti perspektivu razvoja tog dijela. Veća je zabrinutost oko zdravstvenih poteškoća za stanovnike, a to predstavlja sigurnosnu prijetnju”, kaže zastupnik A-SDAu PD PS BiH.

Kazao je da svi članovi Parlamenta prate ovaj slučaj, i da je Rezolucija o neprihvatanju Trgovske gore kao nuklearnog odlagališta jednoglasno prihvaćena.

“To je snažna poruka, da BiH ima stav da ne prihvata odlaganje otpada”, što je također rijedak slučaj da PDPS BiH ima jednglasan stav o nekom pitanju.

“Nije kraj još, ovo je početak procesa i mi ćemo sa nadležnim institucijama imati dosta posla da dođemo do kranjeg cilja koji je određen rezolucijom”, kazao je Emrić između ostalog u Novom danu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.