Roditelji ubijenih na Kapiji: Zemlja tvrda, nebo visoko…

Vijesti 25. maj 201618:09 > 18:15
N1

Umjesto Dana mladosti u Tuzli je već 21 godinu Dan žalosti. Naime, 25. maja 1995. godine granata sa Ozrena ubila je 71 mladu osobu, a ranila oko 200 civila. Najmlađa žrtva imala je tri godine. Zločinci ni danas nisu sankcionisani.

Bahra Hasanović izgubila je dva sina, jednog u Srebrenici, a jednog na Kapiji. S obzirom da nije bila u Tuzli, nekoliko dana nije znala je li njen 24-godišnji sin Edin preživio masakr na kapiji. Poslala je muža da ga nađe. Vratio se sa bolnom istinom.

“On kako ide na vrata, ja rekoh, hajde gdje si, čekam te toliko. Kaže on ‘Bahro, šta nas je strefilo i Senad nam je poginuo. Ja sam pala u nesvijest. Više ništa nisam znala”, sjeća se Bahra Hasanović, majka Senada Hasanovića.

Neke od grobova na Aleji poginule mladosti nema više ko obići jer su roditelji umrli. Rodbina i prijatelji pokušavaju otrgnuti od zaborava stradale. Na njihovim grobovima prisjećaju se zadnjeg susreta prije nego je granata sa Ozrena u 20:55 minuta ubila 71 mladu osobu.

“Cura ga čekala na Kapiji. Ja mu kažem ‘Mora ona doći gdje vi kažete, a ne gdje ona. On pita strinu ‘Strina, je li on dolazio gdje si htjela? Ona kaže ‘Jest’. I popijemo ta dva piva i on je otišao. Gledao sam neki film kad je slika stala. Čuo sam jednu granatu, čuo sam drugu granatu”, kaže Rifat Mustačević, amidža Šabana Mustačevića.

“Taj dan sam ja pekla pitu. On je ručao. Kaže mi ‘Mama, dobar ti je burek’. Kažem ja njemu ‘Sine, ima sirnice. Hoćeš li?’ Kaže on ‘Neću, ostavi kad se vratim. Ali nije se vratio…”, sjeća se Esma Slijepčević, majka Asima Slijepčevića.

Za roditelje i rodbinu pravda je ostala nedostižna.

“Teško. Mi zaplačemo šesto puta. Kada je najveće veselje, nama dođe i promislimo da nam nema onog dragog i ušutimo se. Kao da nisam živ”kaže Muhamed Beganović, djed Adnana Beganovića.

“Zemlja tvrda, nebo visoko, nema se kuda. Živi kako moraš. Kako ti je Allah odredio. Ali znamo mi roditelji kako živimo. Kada se približi 25. niti jedem niti spavam. Ne znam koliko sam tableta popila”, kaže Bahra Hasanović, majka Senada Hasanovića.

Za maskar na Kapiji do sada je osuđen Novak Đukić, penzionisani general vojske Republike Srpske prvobitno na 25 godina zatvora, a kasnije na 20. Đukić nije izdržao kaznu i nalazi se u bjekstvu u Srbiji i za njim je raspisana potjernica. Prvog juna bi se trebao pojaviti pred sudom u Beogradu nakon što nije došao na dva ročišta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.