BHAAAS: Konferencija koja održava naučne mostove SAD i BiH

Vijesti 26. maj 201610:14 > 10:16
N1

"Znanje je djeljivo bogatstvo”, naziv je osme internacionalne konferencije Dani BHAAAS-a koja se ove godine održava do 29. maja u Neumu. Svečano otvorenje 8. Dana Bosanskohercegovačko-američka akademija umjetnosti i nauka započelo jutros u Hotelu Sunce u Neumu, gdje se nalazi i N1.

Reporterka Đenana Kaminić razgovarala je sa Azrom Terzić, predsjednicom BHAAAS, koja je istakla da je ovo veliki naučni skup koji će ugostiti 1.000 stručnjaka koji dolaze iz raznih dijelova svijeta, ali i regije.

Oni će na petodnevnoj konferenciji prenijeti svoja znanja, iskustva i mišljenja – pogotovo iz grana medicine.

Istakla je da je ovo već tradicionalna manifestacija, a ove godine će biti najviše predavača iz oblasti medicine do sada, ukupno 260.

Inače, ova konferencija se odražva u dvije zemlje, SAD i BiH, te je poprilično zahtjevno organizovati dolazak velikog broja učesnika.

“Počinjemo pripreme u SAD, gdje se sastanemo jednom godišnje da obogatimo sebe i članove. Na američkoj konferenciji se dogovorimo o organizovanju i radu konferencije koja će se održati u BiH”, kaže Terzić.

Predavat će se uz 14 simpozija, a gosti predavači dolaze iz SAD, Kanade, Njemačke, Turske, Srbije, Švedske, Velike Britanije, Malte, Norveške, Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Do sada su se konferencije održavale isključivo u gradovima koji imaju Univerziteta, dvije su održane u Sarajevu, a po jedna u Zenici, Tuzli, Bihaću, Mostaru i Brčkom.

“Ove godine smo napravili konferenciju nešto komercijalnijeg tipa, uveden je takozvani poziv na prijavu za prezentovanje. Široko smo se otvorili bh. javnosti i organizovali komisije koje su pregledale prijave i odlučivale ko će prezentovati narednih dana. Sve što radimo, radimo da održimo mostove sa BiH. Znanje i treninge smo stekli u SAD-u, koja je vodeća zemlja u svijetu kada su medicinske grane u pitanju”, dodaje Terzić.

Pojasnila je za kraj da kapacitet akademije iznosi 300 članova, koji rade za akademiju – volonterski, a da je svaki skup finansiran upravo od članova koji žive u SAD-u ali daju doprinos BiH.

Konferenciju podržava i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice, a više pročitajte u vezanoj vijesti. 

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.