Everaers: Bitno čuvati podatke popisa u tajnosti do objave

Vijesti 26. maj 201615:27 > 15:35
N1

"Nakon dvije godine moram reći da je usvojena metodologija koja je u skladu s preporukama Međunarodne posmatračke misije, uključući naše preporuke za utvrđivanje statusa rezidenta", izjavio je Peter Everaers iz Eurostata.

On je kazao da je Međunarodna posmatračka misija uspostavljena prije nekoliko godina na zahtjev BiH, u skladu s Memorandumom o razumijevanju kako bi se osigurala regularnost i provođenje popisa stanovništva u BIH.

Nakon što je usvojen program obrade podataka popisa stanovništva sastali smo se sa direktorima entitetskih zavoda za statistiku, kao i sa Adilom Osmanovićem te se osvrnuli na situaciju uznazad nekoliko mejseci, ali i na naredne korake ka publikaciji rezultata popisa stanovništva”, kazao je Everaers.

Direktor Eurostata je naglasio da je popis pomalo ostavljen po strani zbog diskusije o metodologiji za utvrđivanju statusa rezidenata u BiH.

Istakao je da Eurostat ohrabruje sve sudionike u procesu kako bi se princip nezavisnosti proveo i kako bi se poštovao princip tajnosti podataka kroz preostali dio procesa.

Adilu Osmanoviću, ministru civilnih poslova BiH, smo rekli da je neprihvatljivo curenje podataka. Bitno je držati podatke u tajnosti do objave. Naša ocjena će uslijediti nakon formalne objave rezultata popisa stanovništva. Što se tiče zakona o popisu i odredbe da se rezultati objave do 1. jula 2016. preporuka Međunarodne posmatračke misije je da pažljivo planiraju i definiraju naredne korake.

Everaers je kazao da bi prva publikacija rezultata mogla biti objavljena prije 1. jula.

Pravovremena objava je od ključne važnosti. Bilo koje dalje odgode mogu ozbiljno naštetiti kvaliteti podataka u smislu njihove relevantnosti. Što se duže čeka, manje su relevantni podaci“, kazao je on.

Direktor Eurostata je kazao da EU pridaje veliku važnost popisu kao neophodnom instrumentu za provođenje ekonomskog i socijalnog planiranja, ali i osnovu za provođenje poljoprivrednog popisa, evropskih integracija, te je dodao da će Međunarodna posmatračka misija nastaviti pratiti cijeli proces.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.