N1 istražuje: Šta se ustvari događa na KCUS-u?

Vijesti 26. maj 201618:55 > 19:08
N1

Više nikome nije jasno šta se tačno zbiva na Kliničkom centru u Sarajevu. Nezadovoljni liječnici odlaze, neki od njih tvrde da su smijenjeni, a direktorica Sebija Izetbegović ih demantuje.

Liječnici pred kamere neće, a direktorica ne odustaje od zacrtane reforme, koja je, mišljenja su mnogi, stvorila apsolutni haos, pravni i organizacijski i to u dvije bolnice, Kliničkom centru i Općoj bolnici.

Iako su nam ljekari (Mehmed) Kulić i (Semir) Bešlija jučer potvrdili da su smijenjeni s pozicija Klinika za kardiologiju i onkologiju, a na zvaničnoj stranici KCUS-a, već jasno stoji da je šef Klinike za kardiologiju Mirza Dilić, a bio je Kulić. Ili je još uvijek. Ni Kuliću, ni nama nije najjasnije, ali je doktorica Izetbegović pojasnila.

Doktor Kulić i doktor Bešlija nisu smijenjeni jer tako je rečeno u prvi mah. Doktor Kulić je ostao na poziciji šefa kardiologije, a Bešlija na poziciji šefa onkologije”, rekla je Sebija Izetbegović, direktorica UKCS.

Izetbegović je oštro odgovorila na ostavku Reufa Karabega. Klinika na čijem čelu je bio je, kaže, devastirana. U protekle 2 godine s posla je izostao 151 dan, a Klinički mu je za to platio više od 10 hiljada maraka. Ni on neće pred kameru. Ali kadrovska rješenja su tek dio problema Ustanove. Od Gavrankapetanovića do Mesihovića – dug dosegao 100 miliona maraka.

Mi smo vrlo brzo, u četiri mjeseca, napravili rekonstrukcije u radu tako da su liste čekanja drastično smanjene, pacijenti više ne čekaju čitav dan da naprave obične pretrage krvi, lijekove nabavljamo snalazimo se nekako. Dobavljačima smo uputili cirkularna pisma u kojima ih molimo s obzirom na ovu situaciju da imaju razumijevanja“, kazala je Izetbegović.

Zato je broj pacijenata koji se šalju u Opću bolnicu drastično povećan dvodnevnim zatvaranjem KUM-a, a bolnica nema kapaciteta. Morali su raspisati konkurs za sestre i specijalizante. Ne mogu sve stići.

U petak sam bio dežurni kada je doktorica iz hitne dovela pacijenta s povredom glave. Ja je pitam kako ga možeš dovesti ovdje kad nema neurohirurga, a ona kaže da ne smije voditi na Koševo. Ne mogu Sebija i Sena Softić iz Hitne pomoći mijenjati medicinsku doktrinu koja važi u čitavom svijetu“, rekao je Denis Mačkić, predsjednik Sindikata bolnice Abudulah Nakaš.

Osim urgentnih pacijenata, s Kliničkog u Opću se šalju i pacijenti s bolovima slijepog crijeva, upalom žučne kese, kilom.

Izetbegović Općoj šalje pacijente, ali uzima aparate iz te bolnice. U aprilu je zamolila za aparat za pružanje patohistoloških usluga, a direktor Opće bolnice Bašić, joj odoborio.

Mi smo zamolili da se pomogne pacijentima u svrhu korištenja usluge za sve pacijente kantona, da Opća bolnica koja uopće nema patologiju aparat koji je skladišten već nekoliko godina i koji se ne koristi“, izjavila je Sebija Izetbegović.

A zašto Opća bolnica ne pruža patohistološke usluge? To je godinama radio doktor Talirević i njegova Moja klinika. Ali nakon što je Ured za žalbe poništio posljednji tender, a Talirević ostao kratkih rukava, Opća bolnica je ostala bez tih usluga.

Nigdje u svijetu nema da se u državnoj ustanovi otvori privatna ustanova koja se bavi istom djelatnošću. Otvorena je ta privatna klinika koja je preuzela patohistološke usluge. U isto vrijeme naša doktorica patolog je radila za 2000 maraka“, ispričao je Denis Mačkić.

Upravo tada direktorica Opće bolnice bila je Sebija Izetbegović. Tada je i Talirević u toj bolnici dobio privatne odaje i ekskluzivitet pružanja patohistoloških usluga.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.