Sifet Podžić za N1: SDA jedinstvom Bošnjaka ruši BiH

Vijesti 27. maj 201608:53 > 08:59
N1

Sifet Podžić, delegat u Domu naroda BiH iz reda Demokratske Fronte bio je gost u rubrici Press novog dana, gdje je komentarisao izjavu Bakira Izetbegovića da je jedino SDA čuva državu BiH.

“Čestitao bih im na 26 godina stranke, ali ne slažem se sa tom konstatacijom. Ta izjava Izetbegovića – to je kontra skroz. Ja tako mislim, a mislim da je to stav i moje stranke“, kazao je Podžić.

“Mi u DF-u smo imali žestoke rasprave da li ući u koaliciju s njima. Komšić je upozoravao Izetbegovića na sve ovo, da se previše cjepka i da zaokružuje teritorije po etničkom principu. To nije dobro za BiH”, dodao je.

“Od kladionica, preko podjela sredstava iz fondova za kulturu FBiH – vidite šta se sve radi po pitanju finansija”, kaže, dodavši: “Ja ću reći, BiH je uvijek bila najkritičnija kada su Bošnjaci bili najbrojniji i davali više prednosti jedinstvu Bošnjaka nego državi BiH”.

“To je sada situacija. DF je istisnuta iz vlasti zbog toga. Našli su SBB da dignu ruke. Dovoljno je da imaju dovoljan broj ruku i ne mogu se složiti s tim da je SDA uradila posao, a pogotovo ne posao na očuvanju BiH”.

“SDA jedinstvom Bošnjaka ruši državu BiH. BiH je tu broj jedan, a sve poslije je drugo…i SDA i jedinstvo Bošnjaka, i jedinstvo Hrvata…”, istakao je Podžić za N1.

Zbunjuju ga izjave Novalića

Komentarisao je i izjavu Fadila Novalića, koju je kazao u emisiji Pressing na N1, a tiče se toga “da mladi idu van BiH iako imaju dobre poslove”.

“Izjave predsjednika Vlade FBiH su zbunjujuće. To nije jedina koja je zbunjujuća u posljednje vrijeme. Često se pitam da li ja i taj čovjek živimo na istom području. Mladi idu iz BiH jer im nije obezbjeđen posao i jer nemaju budućnosti“, kazao je Podžić.

Inače, na današnjoj sjednici jedna od tačaka dnevnog reda je i Ustavni sud BiH.

Podžić smatra da se danas neće razmatrati taj zakon, jer je on vraćen Ustavnopravnoj komisiji.

“Moguće je da bude povučen sa dnevnog reda, objektivno nemam šanse da bude riješen”, kazao je Podžić.

Istakao je da će na današnjoj sjednici biti po hitnom postupku razmatran Zakon o sukobu interesa.

“Nismo mi ni blizu EU”

Njegov stav, koji je kazao u okviru Novog dana jeste i taj da se lijevo orijentisane partije u BiH ne raspadaju, nego su u fazi preslaganja. Imaju dosta problema, ali da se ljevica – raspada – s tim se ne slaže.

Sa SDP-om i DF-om, kaže Podžić, problem je nastupio kada su dogovarali zajedničkog kandidata za Tuzlu za predstojeće lokalne izbore.

“SDP je predložio Jasmina Imamovića, DF je imala stav da ne žele Bijedića i Imamovića i da su spremni na druge kandidate. Tu je došlo do problema. Razgovori se nastavljaju, a mislim da je SDP morao računati na osjetljivost – jer je dobar broj članova DF-a došao iz SDP-a u Tuzli, i da nisu bili zadovoljni radom sadašnjeg gradonačelnika”, kazao je Sifet Podžić u Novom danu na N1.

Kazao je da ima mnogo istine u naslovima da su “političari kolovođe korupcije u BiH”, a to se vidi na primjerima Bobar Banke ili Banke RS.

Kaže da se tu krije mnogo stvari, i da ima tu mnogo istine. Stvari koje se govore u političkim krugovima su samo deklarativne, i da se iza kulisa krije mnogo toga.

“Predali smo aplikaciju za EU, upitnik će doći…o tome se priča. Nismo mi ni blizu. Na silu smo predali zahtjev, a nismo ni poslovnik o radu komisije dogovorili”, izjavio je Podžić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.