Delegati moraju sačekati odgovore iz Vijeća ministara BiH

Vijesti 27. maj 201612:17 > 12:18
N1

Delegati Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović /SNSD/, Dragutin Rodić /DNS/ i Sifet Podžić /DF/ ostali su danas uskraćeni za odgovore na delegatska pitanja jer sjednici Doma naroda ne prisustvuju ni predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ni zamjenik predsjedavajućeg Vjekoslav Bevanda, koji su na službenom putu.

“Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Mirko Šarović prisustvuje sjednici, ali on nema ovlašćenja od predsjedavajućeg Zvizdića da odgovara na delegatska pitanja”, saopštio je predsjedavajući Doma naroda Ognjen Tadić /SDS/.

Delegat Ljilja Zovko /HDZ/ postavila je pitanja zašto Ministarstvo civilnih poslova BiH ne isplaćuje naknade za 17 zasluženih sportista U BiH, koliko je iznosila naknada za te sportiste od 2010. do 2016. godine na godišnjem nivou, te koliko je isplaćeno naknada i koliko je bilo isplata putem sudskih presuda, uključujući kamate i sudske troškove.

Ministar civilnih poslova u BiH Adil Osmanović rekao je da je Pravilnik o kategorizaciji sportista BiH donesen 18. decembra 2008. godini, ali da je zbog novonastalih promjena i okolnosti u BiH moralo doći do njegove izmjene, koja je još u toku, tako da navedene isplate nisu mogle da budu realizovane.

On je dodao da resorno ministarstvo nastoji da obezbijedi finansijsku održivost novog Pravilnika.

Prema njegovim riječima, naknada po pojedincu predviđena je u iznosu od 560 KM, što na godišnjem nivou iznosi ukupno 114.240 KM.

“Teško je sada procijeniti ukupne troškove potrebne da se izvrše navedene isplate zasluženim sportistima”, zaključio je Osmanović.

Zovko je dodala da je djelimično zadovoljna ponuđenim odgovorom.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.