Studenti Burcha kreirali prvi magazin za genetiku u BiH

Vijesti 27. maj 201621:01 > 21:05
N1

Na Burch Univerzitetu u Sarajevu u petak 27.05.2016. godine održana je promocija prvog promo magazina Burch Gene magazina kojega su kreirali studenti Burch Univerziteta sa odsjeka za genetiku i bioinženjering.

Grupa studenata koji studiraju genetiku i bioinženjerstvo na Burch Univerzitetu je dobila ideju za pokretanje ovakve vrste magazina na stručnoj konferenciji Medicon u Tuzli. Tokom razgovora o ovom projektu smo shvatili da kako Burch zajednici tako i Bosni i Hercegovini nedostaje jedan magazin koji će se baviti genetikom i bioinženjeringom. Ideja vodilja je bila kreiranje priče o genetici te razbijanje predrasuda koje stalno napominju kako je genetika opasna kao disciplina te kako je opasno jesti genetski modificiranu hranu. Zbog toga smo se mi odlučili da predstavimo sve prednosti genetike kao naučne discipline, istakao je Adnan Fojnica student treće godine genetike i bioinženjeringa na Burch Univerzitetu.

Prvo izdanje magazina bogato je člancima koji sa historijskog aspekta govore više o aplikaciji molekularne genetike, biomedicinskog inženjeringa, forenzike i nanotehnologije te mnogih drugih interesantnih tema. Posebno su naglašeni stručni članci koji govore o genetskim poremečajima i bolestima ali i naćinima tretiranja i liječenja istih.

N1

Pokušali smo da napravimo ovaj magazin tako da on s jedne strane bude razumljiv za ljude koji nisu direktno uključeni u genetičku struku a s druge strane da bude razumljiv za ljude koji su u struci kako bi oplemenili svoje znanje te se dodatno informisali. Magazin će osim u printanoj verziji koje ćemo podijeliti kolegama sa studija ali i svim zainteresiranim postaviti i na web stranicu Burch Univerziteta kako bi omogućili besplatno preuzimanje. Magazin ćemo u narednom periodu promovisati i u srednjim školama širom Bosne i Hercegovine kako bi podigli popularnost zanimanja za genetiku, naglasio je Ahmed Osmanović student odsjeka genetike i bioinženjerstva Burch Univerziteta.

Za finaliziranje prvog broja magazina je utrošeno mnogo vremena, snage ali istečenog znanja koje su mladi stekli na Burch Univerzitetu u Sarajevu. Magazin je samo još jedan dokaz da na mladima svijet ostaje, jer kada im se da dovoljno prostora oni mogu realizirati i najteže projekte. Ovi momci su pokazali da već na početku svoje karijere mogu uraditi nešto veliko te da je pred njima budućnost, tokom izlaganja je istakao prof. dr. Damir Marjanovć – voditelj odsjeka za genetiku i bioinženjerstvo Burch Univerziteta u Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.