Picula: Na kraju pregovora ni BiH ni EU neće biti kao danas

Vijesti 27. maj 201621:27 > 21:30
Anadolija

Poslanik u Evropskom parlamentu Tonino Picula ocijenio je da na kraju pregovora za ulazak BiH u EU, ni BiH niti EU neće izgledati onako kako danas izgledaju.

Picula je u obraćanju na godišnjoj međunarodnoj konferenciji Panevropske unije u BiH, koja je danas popodne počela u Sarajevu, upozorio da je evropski projekat, nakon 60 godina postojanja, u krizi i da se suočava sa velikim izazovima koji mogu uticati na dalji proces proširenja EU.

On je izrazio uvjerenje da će proces proširenja biti nastavljen i poručio, citirajući papu Franju, da je ideju Evrope potrebno ažurirati, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH.

Prema njegovim riječima, BiH se danas nalazi u osjetljivoj fazi u kojoj se institucije transformišu iz dejtonskih u briselske, za šta je, kako je naveo, potrebno vrijeme.

U radu konferencije učestvovali su članovi Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine BiH, poslanik u Predstavničkom domu Fehim Škaljić i delegat u Domu naroda Zdenka Džambas.

Obraćajući se učesnicima skupa, Škaljić ocijenio je da EU ima interes za proširenje na zemlje zapadnog Balkana, kako bi i u ovom dijelu evropskog kontinenta vladao mir i stabilnost, baš kao što i, kako je rekao, zemlje ovog regiona, koje jesu dio Evrope, imaju interes da postanu dio EU kako bi živjeli u uređenim zemljama, sa boljom privredom i boljim standardom građana.

On je poručio da euroatlantski put BiH i preuzimanje pravne tekovine EU nemaju alternativu, te upozorio da institucije BiH moraju izgraditi bolje demokratske kapacitete kako bi snažnije učestvovale u procesu evropskih integracija.

U radu konferencije, koja je podijeljena u tri panela, učestvovao je i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, kao i predstavnici Panevropske unije iz svih zemalja regiona.

Na kraju dvodnevne konferencije, na kojoj će se raspravljati o regionalnoj saradnji kao ključu evropskih integracija Jugoistočne Evrope, predviđeno je i usvajanje teksta Panevropske deklaracije, navodi se u saopštenju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.