Cavkov: Sve zemlje regije se suočavaju sa istim rizicima

Vijesti 31. maj 201616:24 > 16:34
N1

Danas je na Jahorini održana ministarska konferencija o saradnji u području granične sigurnosti u jugoistočnoj Evropi u organizaciji Ministarstva sigurnosti BiH i Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DCAF).

Ministar unutrašnjih poslova Makedonije Mitko Cavkov je u svom obraćanju rekao da se svi suočavamo sa istim rizicima – od izbjegličke krize, islamskog radikalizma i terorizma.

“Potpora DCAF-a je ključna u podizanju kapaciteta u dijelu integrisanog upravljanja i sigurnosti. Imperativ treba da bude na koordiniranom odgovoru na prijetnje, kako na regionalnoj tako i evropskoj razini”, kazao je Cavkov.

“Možemo se složiti da smo već naučili neke lekcije, ali moramo biti samokritični i moramo znati da su nam potrebni kontakti u daljnjoj situaciji kako bi prevazišli slabosti koje neki sistemi imaju”, kazao je.

“Administrativne procedure koje smo do sad usvojili nisu uvijek dovoljne da bismo imali ključan dogovor. Operativna saradnja nam treba i moramo usvojiti pragmatičan pristup u preveniranju ovih rizika koji će najvjerovatnije biti predmet diskusije u EU. Republika Makedonija se uspjela suočiti sa neviđenim valom izbjegličke krize i u tom smjeru se pokazala kao efikasna”, naglasio je Cavkov.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.