Ukop 27 Zvorničana: Srodnika za identifikaciju sve manje

Vijesti 01. jun 201617:16 > 19:19
N1

U Memorijalnom kompleksu u Gornjoj Kalesiji danas je ukopano 27 posmrtnih ostataka osoba nestalih tokom proteklog rata sa područja Zvornika. Njih 20 ukopano je kao N.N.

Hasan Smajić iz Kamenice nestao je u Križevačkim njivama 29. januara 1993. godine. Njegovi nekompletni posmrtni ostaci pronađeni su u grobnici Crni Vrh.

“Nađen je dio lobanje, vrat i kičmeni stub. Mi smo poslije sedam dana prolazili. Bog je tada dao ledenu kišu. Mi smo se posmrzavali, tijela su bila iscrpljena. Dalek je to put bio”, prisjetio se sin Hazim Smajić.

Kosti su pronađene u grobnicama Crni Vrh, Kazanbašča i Ramin Grob. Neidentifikovana tijela pronađena zajedno sa identifikovanim.

Srodnika koji bi dali krv je sve manje jer se sele i izumiru. Porodice su ogorčene radom Tužilaštva BiH zbog neprocesuiranja odgovornih što su i kazali na nedavno održanom sastanku.

“Bilo je devet tužilaca na sastanku. Svaki je zadužen jedan dio, jedan segment mjesta koja su stradala. Tražili smo da tužioci dođu na lice mjesta i straže kompletan zločin počinjen na području opštine Zvornik”, kazao je Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih osoba Zvornik.

Za zločine u Zvorniku najveću kaznu do sada je dobio Sreten Lazarević koji je osuđen na devet godina zatvora, te Dragan Stanović sa 7 godina zatvora i Slobodan Ostojić sa 5 godina zatvora, dok je Vojisalv Šešelj oslobođen bilo kakve odgovornosti. Za preživjele utjehe nema.

“Mi smo tu da podržimo preživjele, da im pružimo solidarnost, podršku, da im odamo priznanje za sve i kako izdržavaju. Kazna je nepravedna, minimalna grozna”, komentarisala je Liljana Radovanović iz UG “Žene u crnom” Beograd.

U jednu ruku mi je žao, a u jednu drago što sam bar nešto našao da ga mogu ukopati i proučiti fatihu. Bože moj, šta je bilo, bilo je. Moramo gledati u budućnsot i bolja vremena“, kazao je Hazim Smajić.

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji do sada je ukopano 777 tijela, a 400 njih po želji porodice ukopano je u mezarjima u Zvorniku. Više od 2000 civila iz Zvornika nestalo je tokom rata u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.