Oboren Guinnessov rekord u orijentiringu, učestvovala i BiH

Vijesti 02. jun 201615:51 > 15:55
Fena

Međunarodna Orijentiring Federacija (IOF) potvrdila je da je 11. maja učešćem 252.927 takmičara u 79 zemalja na 2.013 lokacija oboren dosadašnji svjetski rekord po broju takmičara u ovom sportu - izjavio je ekskluzivno za Fenu predsjednik Orijentiring saveza Federacije Zijad Deljo.

Sinoć je na Skupštini Orijentiring saveza Federacije ova informacija zvanično saopćena, kaže Deljo.

Nakon što je 11. maja u povodu Svjetskog dana orijentiringa održano takmičenje za obaranje svjetskog rekorda koji je do sada iznosio 213.000 takmičara, IOF je na osnovu prispjelih informacija i zbrajanja rezultata potvrdio da je sa ovogodišnjih 252.927 takmičara oboren dosadašnji rekord.

Po prvi put je ove godine, 11. maja i Sarajevo sudjelovalo na takmičenju za obaranje Guinnessovog rekorda u broju učesnika u orijentiringu. U organizaciji Orijentiring saveza Federacije BiH na lokaciji Velikog parka takmičilo se 87 učenika iz 11 sarajevskih osnovnih škola.

Orijentiring savez Federacije BiH, osnovan je 2014. godine, i do sada je na nekoliko međunarodnih takmičenja postigao zapažene rezultate, a majsko takmičenje u olimpijskom Sarajevu u sklopu Svjetskog dana orijentiringa predstavlja još jedan poticaj mladim sportistima iz BiH za postizanje novih rezultata.

Međunarodna Orijentiring Federacija (IOF) ima 78 članica u šest regija. BiH je u grupi 14 zemalja jugoistočne Evrope.

Orijentiring je nastao u Skandinaviji krajem prošlog stoljeća u jedinicama švedske vojske. Popularnost stiče 1930. godine pojavom prvih pouzdanih kompasa.

Orijentiring je sport u kome takmičar samostalno uz pomoć karte i kompasa treba da za najmanje moguće vrijeme pronađe određeni broj kontrolnih tačaka. Takmičenja se održavaju u prirodnim vangradskim okruženjima i u gradovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.