Ko negira genocid neće moći doći u Potočare 11. jula

Vijesti 03. jun 201609:09 > 09:19
N1

Počele su pripreme za obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici. Organizacioni odbor jučer je održao prvi sastanak i donio neke važne promjene.

O organizaciji obilježavanja 21. godišnjice genocida u Srebrenici u jutarnjem programu N1 televizije je govorio načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković.

U čemu će se to ovogodišnje obilježavanje razlikovati od prethodnih?

“Jučer smo održali drugu sjednicu Organizacionog odbora na kojoj je odlučeno koji su pododbori i članovi pododbora. Donijeli smo zaključak da više nikoga nećemo institucionalno ili pojedinačno pozivati na obilježavanje zato što je ovo postao jedan planetarni događaj. Mi ćemo slati samo obavijesti, a oni koji budu željeli doći na komemoraciju morat će se prethodno najaviti. Uvažili smo stav Majki Srebrenice da više ne pozivamo niti dozvolimo dolazak osobama koje negiraju genocid u Srebrenici”.

Da li već sada ima najava onih koji su izrazili želju biti 11. jula u Srebrenici?

“Bivši predsjednik Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Theodor Meron izrazio je želju da oda poštu žrtvama i da se obrati na komemoraciji”.

Ko će se baviti sigurnošću?

“Za sigurnost je zadužena Direkcija za koordinaciju policijskih tijela BiH koja predsjedava Pododborom za sigurnost. U ovom odboru su uključene sve policijske i sigurnosne agnecije iz BiH”.

Koliko je ove godine identificirano žrtava i koliko će ih biti ukopano?

“Do sada su identificirane 93 osobe, a pretpostavljamo da će do 11. jula biti više od 100 osoba”.

Izborna je godina. Da li će ovogodišnja komemoracija u Srebrenici proći bez političkih govora?

“Predložio sam Organizacionom odboru da ne bude političkih govora. Međutim, Organizacioni odbor je zaključio da komemoracija ne može proći bez obraćanja predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, ma ko to bio 11. jula. Imat ćemo komemorativni dio sa određenim govornicima. Hoću da istaknem da ćemo učinit sve da politika što manje manipulira događajem i zaštiti ćemo dignitet. Imamo iskustvo i nećemo dozvoliti da se ponove neke situacije od prošlih godina”.

Poruke koje ovih dana šalju političari, vjerski službenici, pa i sportisti, kako utiču na cjelokupnu situaciju? Koliko vam to ide u korist?

“Podsjećam da je prva izjava koja je uzburkala javnost u vezi Srebrenice bila izjava entitetskog predsjednika Milorada Dodika, koji je kazao da Srbin mora doći na čelo ove Opštine kako bi se sva stvar relativizirala. To je pokrenulo ostale reakcije. Moramo shvatiti da je Srebrenica sveta Bošnjacima i nećemo dozvoliti revitalizaciju jer ona znači genocid u kontinuitetu. Moramo shvatiti da što su grublje poruke iz Banjaluke još će biti grublje reakcije kod Bošnjaka. Meni je žao što se ne govori više o ekonomskim aspektima. Međutim, ponavljam, sve je krenulo od Dodika”.

Šta može zadržati mlade u Srebrenici?

“Od kada sam ja na čelu Opštine kreirali smo 350 mjesta u realnom sektoru. Od tog broja 80 posto su mladi. Također isti postotak mladi radi u javnom sektoru. Mladima dajemo priliku koliko smo u mogućnosti. Ne možemo prisiliti nikog da ostane, ali radimo da im poboljšamo uslove. Evo npr. projekat Sebrenička kocka je projekat koji zapošljava mlade ljude. Činimo sve da mladim ljudima kreiramo priliku”.