"Garantovane su diplome u onom obimu u kojem su stečene"

Vijesti 07. jun 201609:07 > 09:08
N1

Nakon što je sarajevski ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Elvir Kazazović objavio kako je dobio podršku Senata Univerziteta u Sarajevu da se diplome pred-bolonjskih studenata izjednače s bolonjskim master procesom, reagovao je Senat.

Poručuju kako to nije tačno. Gost teme jutra Novog dana bio je rektor Univerziteta u Sarajevu Muharem Avdispahić koji je objasnio šta se desilo u ovom slučaju.

Četvrtog aprila je stigao dopis ministra obrazovanja, nauke i mladih KS kojim se traži stav Senata. Mi svakih mjesec dana imamo sjednice, tako da su sve grupacije Senata 25. i 26. aprila razmotrile taj dopis i na osnovu toga je 4. maja jednoglasno donesena odluka da Senat ne podržava takvu inicijativu, a 25. maja smo imali sjednicu na kojoj je usvojen zapisnik sa te sjednice“, komentarisao je Avdispahić.

Na pitanje kako je onda došlo do toga da se u javnosti proširi informacija o izjednačavanju pred-bolonjskih diplomaca i bolonjskog mastera je odgovorio: “To saopštenje nije dao Univerzitet, već Ministarstvo. Mnoge stvari u našem javnom prostoru i akademskom su kontaminirane. Nije tačno da bolonjski master nije magistar. Njemačka je pristala da uvede jedan međustepen da postoji bachelor, a ono što je jednako u čitavom Bolonjskom konceptu je da je master petogodišnji i to nije pitanje samo broja godina nego različitog kvaliteta. Da li je 4 jednako 5 nije političko pitanje i ne može se odlučiti na izborima, a nije ni sindikalno pitanje. To je neprihvatljivo i kriv je put rješavanja problema da je 5 jednako 4“.

Ministar obrazovanja, nauke i mladih KS Kazazović je rekao da se čeka odluka Vlade KS o čemu je Avdispahić rekao: “Jedina zvanična odluka koju smo 4. maja donijeli je da nije usvojeno izjednačavanje. Ne mislim da će se Vlada KS u ovo upustiti. Naš pristup bolonjskom procesu nije potpisao nijedan Kanton niti nijedan entitet, već država BiH. Veoma je važno da su rektrori svih 8 javnih Univerziteta još u oktobru 2013. usaglasili tekst pravilnika i dali ga ministru civilnih poslova da ga obznani Vijeću ministara BiH“.

Garantovane su diplome u onom obimu šta su značile kada su ih studenti stekli. Oni koji žele da uđu u bolonjski sistem, to mogu učiniti, ali se to rješava individualno i kako da student ostvari 60 ECTS da bi ušao u taj sistem“, istakao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.