Ramović: Za dva mjeseca Goražde postaje grad

Vijesti 07. jun 201610:31 > 10:36
N1

Federalna vlada na sjednici održanoj 3. juna utvrdila je i u parlamentarnu proceduru uputila Nacrt zakona o Gradu Goražde.

Nacrtom je određena njegova teritorija, propisani svojstvo, organi, način izbora gradskog vijeća i gradonačelnika, uređeno donošenje privremene statutarne odluke, statuta, raspisivanje izbora i druga pitanja od značaja za primjenu ovog zakona. Vijećnici Općinskog vijeća i načelnik Općine Goražde, izabrani na općinskim izborima 7. oktobra 2012. godine, stupanjem na snagu ovog zakona nastavljaju rad kao vijećnici Gradskog vijeća i gradonačelnik. U Novi dan se javila reporterka Adisa Ibrahimović koja je u Goraždu razgovarala sa načelnikom Goražda Muhamedom Ramovićem.

Status grada za Goražde označava direktnu mogućnost pristupa evropskim razvojnim fondovima, a dio ovih sredstava bio bi usmjeren u izgradnju infrastrukture neophodne za proširenje industrijskih zona i razvoj privrede Goražda.

Oko 30.000 mještana Goražda je ovaj grad napravilo jednom od najboljih općina u BiH. Podigla su se brojna preduzeća, stopa nezaposlenosti niska, i tu ne rade samo Goraždani, nego građani cijele BiH.

Ovu inicijativu smo pokrenuli prije 4 godine, a prije tri godine je predložena Općinskom vijeću. Naša vlada je imala razumijevanja i usvojila ju je te je pokrenuta procedura da ide prema Federalnom parlamentu. Za dva mjeseca računamo da Goražde dobije status grada čime će ući u historiju“, komentarisao je Ramović.

Na pitanje šta očekuju konkretno ovim statusom je odgovorio: “Kada ukucate ‘grad Goražde’ u internetski pretraživač Google, ne dobijete informacije, već morate ukucati ‘općina Goražde’, a uskoro će se to promijeniti i moći će se doći do svih naših projekata i omogućena nam je velika šansa. Jedna od šansi je i olakšavanje privrednicama jer u 42 zemlje svijeta se izvozi i to ćemo proslaviti”.

O tome šta je recept za uspjeh je rekao: “Goražde je jedan od namirnijih gradova, grad suživota, tolerancije. Desile su se najveće borbe na Drini, ali mi smo se okrenuli budućnosti, imamo uspješne privrednike, radnike, povoljnu administraciju i olakšanje investitorima koji dolaze. Investitori imaju garanciju, dajemo im olakšice i odmah će dobiti potrebnu papirologiju“.

“Goražde je bilo u ratu zaboravljeno, poslije rata zapostavljeno, a mi smo sa privrednicima odlučili da sami krenemo ka naprijed. Razumijevanje vlasti mora biti veće i od Federacije i države. Putna infrastruktura nije u dovoljnoj mjeri dobra. Kada putujete u Sarajevo uvijek postoji problem preko Romanije gdje su zastoji i to jedino brine naše privrednike“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.