Vlada RS na rate gradi bolnicu u Istočnom Sarajevu

Vijesti 09. jun 201611:56 > 12:02
N1

Jučer je raspisan tender za gradnju nove bolnice u Istočnom Sarajevu površine 10.000 kvadratnih metara koja će biti opremljena sa svom potrebnom opremom, građena po sadašnjim standardima gradnje bolnica koji su važeći u svijetu.

“Međunarodni je tender i traje 42 dana. Mislim da će biti dovoljno zainteresovanih nakon čega ćemo pristupiti potpisivanju ugovora i gradnja bi trebala trajati 18 mjeseci. Očekujem da u tom vremenskom periodu imamo na ovom prostoru novu bolnicu”, kazao je Dragan Bogdanić, ministar zdravlja Republike Srpske.

Prema idejnom projektu finansiranje će ići po modelu da izvođač finansira gradnju a zatim će u narednih sedam godina kroz rate, počev od 1. januara 2017, Vlada Republike Srpske izvršavati plaćanje.

Vrijednost projekta je procijenjena na oko 50 miliona KM sa uračunatim PDV-om i kamatama na uloženi kapital.

“Pokušalo se sa adaptacijama. Konačno smo odlučili da izgradimo novi bolnički objekat, koji će biti centralni na ovom prostoru, i da u 10.000 metara kvadratnih dobiju najsavremenije hirurške sale i sve druge medicinske i logističke funkcije koje su potrebne za ovakvu bolnicu”, kazao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Dodao je da je u planu i izgradnja bolnice u Doboju, čime bi se završile kapitalne investicije u medicinske objekte ovom entitetu. Dodik je naglasio kako su ostale bolnice ili renovirane ili u dobrom stanju.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.