Bakir Izetbegović u ponedjeljak na Kazanima

Vijesti 10. jun 201615:02 > 15:04
N1

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović u ponedjeljak će posjetiti Kazane na Trebeviću i odati počast sarajevskim Srbima ubijenim tokom rata na ovom lokalitetu, potvrđeno je za N1.

Izetbegović je gostujući u emisiji Pressing na N1 najavio da će početkom ramazana posjetiti mjesto stradanja sarajevskih Srba koji su ubijeni prije 23 godine pod komandom tadašnjeg komandanta 10. brdske brigade Armije BiH Mušana Topalovića Cace u jami Kazani na Trebeviću. Zvaničan broj žrtava nikada nije utvrđen. Iz jame su nakon rata izvađeni ostaci tridesetak osoba.

Ja ću otići da se poklonim ljudima stradalim u Kazanima. Moj otac je zaustavio te tragedije. Moja greška je što ranije nisam otišao. Svi bi takav korak trebali napraviti. Prvih dana ramazana idem u Kazane, otići ću posteći. Ljudi su tamo nevini nastradali“, kazao je ranije Izetbegović za N1 o posjeti Kazanima.

Od 1994. godine do danas za zločine na Kazanima na kazne od 10 mjeseci do šest godina zatvora osuđeno je 14 vojnika Armije BiH.

Za ovaj ratni zločin smatra se odgovornim komandant 10. brdske brigade Mušan Topalović Caco koji je ubijen 1993. godine u obračunu vojnog vrha bosanskohercegovačke armije sa, kako je tada navedeno, “kriminalom u vlastitim redovima”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.