Livanjska bolnica uvodi inovativnu hipnoterapiju za trudnice

Vijesti 11. jun 201617:14 > 17:19
Pixabay.com / Ilustracija

Ginekološki odjel Županijske bolnice "Dr. fra Mihovil Sučić" u Livnu kroz tradicionalni program Škole za trudnice od 9. juna je uveo kao prvi u Bosni i Hercegovini pripreme za opušten porod bez stresa i sa što manje bola uz psihologinju i kliničkog hipnoterapeuta.

Doktorandica psihologije i certificirani klinički hipnoterapeut Andrea Vlašić kazala je kako kada se pomisli na porod, prvo što većini žena padne na pamet je neizdrživa bol te kako upravo iz tog razloga spomenuti Odjel uvodi inovativne programe poput hipnoporoda koji, kako kaže Vlašić, daje roditeljima važne informacije o trudnoći i rađanju učeći majku kako sarađivati sa svojim tijelom i umom pomažući joj da se opusti.

“Žene su stvorene za prirodni porod a priprema za hipnoporod daje ženama alate uz koje će svoju bebu na svijet donijeti u smirenoj atmosferi, nekada čak potpuno bez bola”, naglašava Vlašić. Ona je pojasnila kako je hipnoporod puno više od samohipnoze jer dozvoljava ženi da se osjeća pozitivno, samouvjereno i opušteno tokom trudnoće i samog poroda, a sve vrijeme je potpuno svjesna svega što se oko nje događa.

Vlašić je dodala kako pripreme za jedan hipnoporod traju mjesec dana kroz četiri susreta kako bi se izvježbala trudnica da se opusti i da na porodu iskoristi savladane tehnike.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.